Autor: Kadrin Karner • 30. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rõivas: e-Eesti nõukogu eesmärk väga hea keskkond uudsetele IKT-lahendustele

Täna toimus peaminister Taavi Rõivase juhtimisel Stenbocki majas esimese e-Eesti nõukogu koosolek. Peaministri sõnul peaks nõukogu hakkama andma nõu valitsusele ja töötama selle nimel, et Eestis oleks hea uudseid IKT-lahendusi kasutusele võtta.

„Esimest korda selles koosseisus kogunenud nõukogu roll on valitsuse seisukohtadeks nõu anda, riigiasutuste tööd suunata ja kokkuleppeid teha,“ ütles Rõivas. „Selleks kaasame ka nõukoguväliseid eksperte ja kutsume külalisesinejaid.“

Rõivase sõnul saab nõukogu kaudu mõjusalt suunata IKT kasutuselevõtu edenemist erinevates valdkondades, samuti IKT-sektori ja e-riigi arengut: „Eesti IKT-poliitika ja ka nõukogu eesmärgiks on, et Eestis oleks väga hea keskkond uudsete IKT-lahenduste loomiseks ja kasutuselevõtuks.“

Tänasel kohtumisel arutati peamiste sisuliste küsimustena infotehnoloogia-alase hariduse seisu ning mõtet rajada Tartu Ülikooli juurde haridust, teadust ja ettevõtlust ühendava kompetentsikeskusena nn IT-maja. Sellele avaldati põhimõttelist toetust. Lisaks paluti haridus- ja teadusministril esitada järgmisel nõukogu koosolekul terviklik ülevaade Eesti IKT-alase hariduse hetkeseisust ja arendusplaanidest.

Valitsus otsustas 24. aprillil kabinetinõupidamisel mitteresidentidele digi-ID väljastamisega alustada käesoleva aasta lõpust. E-Eesti nõukogu arutas, kas ja kuidas käivitada e-residentidele suunatud uudsete teenuste väljatöötamine. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium sai ülesande selleks era- ja avaliku sektori koostöös ettevalmistused algatada ning sügisel 2014 nõukogule töö tulemustest ülevaade anda.

E-Eesti nõukogu tegeleb info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) poliitika ehk infoühiskonna arendamise küsimustega riigis. Nõukogu juhib Eesti infoühiskonna arengukava elluviimist. Lisaks kujundab nõukogu Eesti seisukohti muudes infoühiskonna arengut puudutavates riikliku või ka Euroopa Liidu ja rahvusvahelise tasandi küsimustes.

E-Eesti nõukogu loomine tuleneb infoühiskonna arengukavast, mis näeb ette 2012. aastal asutatud infoühiskonna nõukogu reorganiseerimist eesmärgiga tõsta selle tähtsust riikliku IKT-poliitika suunamisel.  Ühtlasi sooviti muuta nõukogu koosseisu, et teha see otsustusjõulisemaks.

Kui infoühiskonna nõukogu tegutses majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juures, siis uus e-Eesti nõukogu peab koosolekuid peaministri juhtimisel. Sellega täidetakse valitsuskoalitsiooni tegevuskava sihti, et e-riigi üldine areng on valitsusjuhi suunamise all.

Nõukogusse kuuluvad peaminister, majandus- ja kommunikatsiooniminister, ettevõtluse ja väliskaubanduse eest vastutav minister, haridus- ja teadusminister, Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu president, samuti ekspertidena Taavet Hinrikus, Linnar Viik, Annika Uudelepp ja Taavi Kotka.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755