Autor: Kadrin Karner • 6. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karmo: palgatud testijatest ja testide automatiseerimisest

"Kui paljud teist kavatsevad oma tulevases karjääris töötada testijana?" küsisin kunagi IT Kolledžis kõrgharidusteed alustavatelt tudengitelt. Kätemerd ei järgnenud.

Selles valguses on eriti tore näha, kui palju testijaid suudab ühte ruumi kokku tuua Tallinnas kolmandat korda toimuv Nordic Testing Days, kirjutab ITuudistes konverentsil käinud Kristjan Karmo ASA Quality Services OÜ-st.

Üritus on kolmepäevane (täna on viimane päev-toim.): kolmapäeval oli paralleelselt viis koolitust, neljapäeval ja reedel toimunud konverents jagunes kolme saali vahel, millest ühes peeti lühemaid ettekandeid ning ülejäänud kahes olid üldjuhul pikemad töötoad. Kuigi suurem osa ettekannetest ja töötubadest on testijatelt testijatele – konverentsi teema on “sharing the experience” ehk “jagades kogemust” - on mõned sõnumid väga olulised hoopis teisel tasandil.

Juba esimeses ettekandes rääkis ZeroTurnaroundi asutaja Jevgeni Kabanov sellest, kuidas nad seitsme aasta jooksul lõpuks spetsialiseerunud testijate palkamiseni on jõudnud. Mis aga eriti oluline – 30-50% arendajate tööajast pühendatakse testide automatiseerimisele. Dr Kabanov tõi välja ka olulised õppetunnid eduka firma senisest ajaloost: KÕIK PEAVAD TESTIMA ja TESTIMA PEAB KÕIKE.

Raul Mäesalu Playtechist märkis muuhulgas ära ühe automaattestimise juures väga huvitava meetrika: kui palju aega võrreldes käsitsi testimisega kokku on hoitud. Ja seda tulebki tema arvates automatiseerimisele mõeldes alati silmas pidada - kui tundub, et automaattestide loomisele ja haldamisele kulub liiga palju aega, tasub võrrelda, kui palju kuluks aega ja testijaid, et sama tulemuse käsitsi saavutada.

Esimese päeva lõpus püüdis saali kogunenud ligi 300-pealine testijate armee Matt Heusseri ja Pete Waleni juhtimisel lahendada "täieliku testimise" müsteeriumi. Lõpptulemus – isegi väga lihtne tarkvara, mis autojuhi vanusest kindlustusmakse arvutab, vajaks 100% testimiseks lõpmata palju aega ja/või tööjõudu.

Lisaks räägiti, kuidas tarkvaravead on ühiskonna vundament (Anto Veldre), kui suurt rolli mängib õnn heas testimises (Rikard Edgren), miks vastandlikud lähenemised teineteist pigem täiendada võivad (Gitte Ottosen), milliseid edusamme ühe aastaga turvatestimises teha saab (Dan Billing) ja sellest, mida Harry Potter meile (testi)juhtimisest õpetada võib (Pete Walen).

Tõsiste teemade vahepeale said Meritoni konverentsikeskusesse kogunenud umbes 300 testijat 13 riigist ka meelelahutust: sponsorite boksides oli võimalik end proovile panna, esines koomik Louis Zezeran (Comedy Estonia) ja show-baarmen Georgi Voomets, kes ka õhtuse järelpeo jaoks spetsiaalse Critical Fix-kokteili kokku segab. Kogu üritusest ja ettekannetest täieliku ülevaate saamiseks vaata ka www.nordictestingdays.eu

Kristjan Karmo

ASA Quality Services OÜ

Vaata ka galeriid üritusest SIIN!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755