Autor: Kadrin Karner • 6. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus otsustas Levira müüki jätkata

Valitsus otsustas jätkata AS Levira aktsiate müüki selliselt, et kontroll teletorni kasutamise üle jääb riigile, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister andis tänasel kabinetinõupidamisel ülevaate AS Levira osaluse müügi kohta. Valitsus oli seisukohal, et ka tulevikus peab olema tagatud avalikkuse juurdepääs teletornile.

AS Levira on elektroonilise side teenuse osutaja, mis kuulub 51protsendi ulatuses Eesti riigile (osaluse valitseja rahandusministeerium) ja 49% ulatuses Telediffusion de France S.A.S.-le (TDF).

Mai teises pooles kirjutas Eesti Päevaleht, et minister Palol on julgeolekukaalutlustele ja emotsionaalsetele aspektidele rõhudes plaan Levira müük tagasi pöörata ja teletorni müümise ära jätta. 2012. aastal taasavatud torn peab olema kõikidele huvilistele avatud viis aastat, misjärel müügi korral saaks uus omanik selle 2017. aastal sulgeda.

AS Levira on elektroonilise side teenuse osutaja, mis kuulub 51%-i ulatuses Eesti riigile (osaluse valitseja rahandusministeerium) ja 49 protsendi ulatuses Telediffusion de France S.A.S.-le (TDF). Levira asutatud sihtasutus Tallinna Teletorn (SATT) kasuks on seatud teletorni hoonestusõigus kuni aastani 2022. Omakorda on Leviral kasutusvaldus teletorni osaliseks kasutamiseks. Teletornis asuvad Levira peamine võrgusõlm, kontor ja serverimajutuskeskus.

Valitsuskabinet andis möödunud aasta 14. veebruaril põhimõttelise nõusoleku Levira müügiks. Lisatingimusena seati ostja kohustus tagada teletorni säilimine, turismiobjektina sihtotstarbeline toimimine ning avalikkuse juurdepääs seni, kuni selle vastu säilib avalik huvi.

Valitsus andis möödunud aasta 17. oktoobril oma korraldusega nõusoleku Levira aktsiate müügiks koos kahe lisatingimusega. Ostjal on kohustus tagada avalik-õiguslike tele- ja raadioprogrammide edastusteenuse osutamine, kuni selle vastu on avalik huvi. Rahandusminister täiendas oma käesoleva aasta 31. jaanuari käskkirjaga, et edastusteenuse kohustus saab maksimaalselt kesta 10 aastat. Samuti kohustub ostja täitma teletorni renoveerimiseks eraldatud toetuse tingimusi. See tähendab, et teletorn peab säilima ning jääma avalikkusele avatuks kuni 30. septembrini 2017. aastal ning teenitud puhastulu peab EASile tagasi maksma. Levira on ringhäälinguvõrgu toimimise osas elutähtsa teenuse osutaja hädaolukorra seaduse mõistes.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755