Autor: Kadrin Karner • 9. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti esimene bitcoini kriminaalasi lõppes kuriteokoosseisu puudumise tõttu

Advokaadibüroo GLIMSTEDT partneri Priit Läti sõnul tugevdab politsei kontrolli bitcoinide ehk nn digitaalse valuutaga kauplemise üle, mille tulemusel algatati veebruari alguses Eesti esimene bitcoinidega seotud kriminaalasi. Kahe bitcoini ehk ligi 2000 euro väärtuses müügitehinguid teinud kahtlustatava suhtes kriminaalmenetlus siiski lõpetati.

Selles kriminaalasjas klienti kaitsnud advokaadi Priit Läti sõnul seisneb juhtumi traagika selles, et digitaalvaluutaga kauplemine on reguleerimata nii Euroopa Liidu tasandil kui ka Eestis, samas tugevdab politsei kontrolli digitaalrahaga kauplemise üle.

Kriminaalasjas kahtlustatavale heideti ette finantsvaldkonnas tegutsemise eest selleks nõutavat registreeringu puudumist. Kahtlustatav eitas kuriteo toimepanemist ja selgitas, et tegeles bitcoinidega vaid huvist erinevate IT-alaste uuenduste ja uute tehnoloogiate vastu ning seda ei saa pidada majandustegevuseks kehtiva õiguse tähenduses. „Bitcoinidega tehinguid teinud inimese suhtes lõpetati kriminaalmenetlus kuriteo koosseisu puudumise tõttu, kuna üksikute bitcoinide müümist ei saa lugeda püsivaks majandustegevuseks,“ lisas Lätt.

Läti sõnul võib ebaselge ja reguleerimata olukord kesta aga veel pikka aega ning praegu on uurimise all ka üks teine bitcoinidega seotud asi.  

GLIMSTEDT on üks Baltikumi juhtivaid advokaadibüroosid, kus töötab kokku üle 250 advokaadi Tallinnas, Riias, Vilniuses, Minskis ja erinevates linnades Rootsis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755