11. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uue põlve ettevõtjate pimestav saavutus

Richard Bransoni kaasamine TransferWise'i investorite ringi on suurepärane, eeskujulik saavutus, leiab Äripäev juhtkirjas.

Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus on noorema põlvkonna ettevõtjad, kes võlgnevad edu omaenese originaalsetele ideele ja leidlikkusele investorite kaasamisel. Nad ei ole midagi päranduseks saanud või erastanud, nagu paljud taasiseseisva Eesti algusaastatel oma äri edule aluse pannud ettevõtjad, vaid ehitanud ettevõtte ise nullist üles oma kätega, täpsemini öeldes oma peaga.

Äripäeva hinnangul on Richard Bransoni kaasamine TransferWise’i investorite ringi suurepärane saavutus, mida võiksid endale eeskujuks seada kõik idufirmad ja suuri eesmärke seadvad ettevõtted. 25 miljonit dollarit ehk 18,4 miljonit eurot on suurim investeering Eesti idufirmasse, ent tegemist on märkimisväärse summaga nt Silicon Valley taustsüsteemis. Selline eeskuju seab lati kõrgele.

Ent Bransoni kaasamine annab palju enamat kui vaid nimetatud summa. Tema usk eestlaste ettevõtmisse tähendab maailmas väga tuntud ärimagnaadi moraalset toetust, mis eeldatavasti avab eestlastele edaspidi kergemini nii mõnegi ukse. Bransoni pole vaimustust Hinrikuse-Käärmanni äriidee üle vaka all hoidnud ja sellel on vahest suuremgi mõju kui tehtud rahasüstil.

Tänaseks rohkem kui miljardi euro väärtuses klientide raha vahendanud TransferWise’il on õnnestunud nimekaid investoreid kaasata varemgi. Paypali asutaja ja Facebooki esimene investor Peter Thiel on Bransoni kõrval tuntuim nimi, ent ka Saul ja Robin Kleini ja Xavier Nieli nimed kõnelevad ise enda eest.

TransferWise’i äriidee sündis lihtsast elulisest vajadusest. Pankade suuri teenustasusid valusalt omal nahal tunda saanud Käärmann ja Hinrikus otsustasid omavahelisest kokkuleppest neid vältida teha midagi palju enamat kui isiklik kokkuhoid. „Mõtlesime, et kui saame seda teha omavahel, siis miks ei peaks see olema võimalik teistele. Me ei teinud ju midagi erakordset,“ on Käärmann selgitanud.

Tänaseks kasvatab see „ei midagi erakordset“ ärimahtu 20-30 protsenti aastas, olles ennast tõestanud ärimudeliga, millesse maksab suurt raha sisse panna. Kolme aastaga on nad oma platvormile lisanud 176 valuutat, mille vahetamise pealt on kliendid säästnud 45 miljonit eurot pankade teenustasusid.

Kliendi sääst ongi see, millest Hinrikus ja Käärmann meelsasti kõnelevad. Vähem altid on nad rääkima kasumi- ja käibenumbritest. Maailma mõistes praegu veel suhteliselt väike ettevõte ei pea majandusnäitajaid avaldama, sest Suurbritannia äriregister ei ole nii nõudlik kui Eesti oma. Äripäeval oleks hea meel, kui TransferWise’i asutajad ja juhid oleksid siinkohal kas või õige natuke avatumad – suurusjärkudest ja eesmärkidest võiks vahest ikka juttu teha.

Toimetus usub, et TransferWise’il on head eeldused korrata ja ületadagi Skype’i edulugu ehk teha pangandusturul sedasama, mis Skype kõneteenuste turul – muuta seda kardinaalselt ja pöördumatult. Väikesele Eestile on Transferwise’i edu imagoloogiliselt vägagi kasulik: end IT-riigina tõestanud Eestile on pärast Skype’i hädasti ühte uut säravat edulugu tarvis. Äripäev soovib Transferwise’ile kiiret kasvamist ja püsivalt suurt ambitsioonikust seatud sihtide elluviimisel.

 

Autor: Vilja Kiisler, Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755