Autor: Kadrin Karner • 17. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: mida teha nutiarvestist laekuva suure andmehulgaga?

2020. aastaks peab kõigist Euroopa Liidu elektritarbijatest 80 protsenti olema ühendatud kaugloetava ehk nutiarvestiga (smart metering) ning ainuüksi Kesk- ja Ida-Euroopa 10 riigis kulub üleminekule umbes 7 miljardit eurot. KPMG eksperdi arvates tuleks mõelda, kuidas saadud suuri andmehulki kõige otstarbekamalt kasutada.

„Saab näha, kui hästi on Balti riigid nutiarvestite laiahaardeliseks kasutuselevõtuks valmis. Erinevalt Eestist ei suudeta Lätis ja Leedus arvestite paigaldamisel planeeritud tempost ja mahust kinni pidada,“ kirjutab värskes ajakirja KPMG Foorum numbris KPMG Balti riikide energiavaldkonna juht Gregory Rubinchik.

Eestis kavatsetakse kõik kliendid varustada nutiarvestitega 2017. aastaks. Möödunud aastal allkirjastas Eesti suurim jaotusvõrguettevõte Elektrilevi Ericssoniga kaheksa-aastase lepingu umbes 650 000 lõpptarbija ühendamiseks 2G ja 3G mobiiliühenduse kaudu.

Rubinchik rõhutab, et lisaks tuleb tingimata läbi mõelda, mida hakata peale nutiarvestite kaudu laekuva suure hulga andmetega ning kuidas parandada andmete abil elektrivõrguettevõtete töö tõhusust. Seda eriti olukorras, kus Ida-Euroopas on ülekande- ja jaotuskulud suuremad ning elektrikatkestused sagedasemad ja pikemad kui Lääne-Euroopas.

Elektriettevõtteid võiks stimuleerida selliste nutiarvestite kasutuselevõtt, mis aitavad ettevõtete kulusid vähendada. Olgu selleks siis arvestid, mis suudavad tuvastada pingekõikumisi ning täita muid taolisi võrgukeskseid ülesandeid või arvestid, mis välistavad andmetega manipuleerimise ja suudavad tuvastada vargusi.

Sealhulgas tahavad Balti elektriettevõtted nutiarvestite kasutuselevõtuga muuta oma suhteid klientidega. Nii Balti riikides, Euroopas tervikuna kui ka Ameerika Ühendriikides on vähe inimesi, kellele nende elektritarnija meeldib, nendib Rubinchik.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 155 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku üle 155 000 oma ala spetsialisti. KPMG Baltics on rahvusvaheline ärinõustamisfirma Baltikumis. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltikumis kokku ligi kolmsada audiitorit ning nõustajat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755