Autor: Kadrin Karner • 17. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Samsung Living Index: eestlased kasutavad naabritega võrreldes enam tehnikat

Täna tutvustatud Samsung Living Index uuris, kuidas eristuvad eestlaste, lätlaste ja leedukate tehnoloogia kasutamise harjumused ning leidis, et tehnoloogiale on kõige enam avatud just eestlased. 

Kõige levinudmad tehnoloogilised seadmed Eesti kodudes on mobiiltelefon, pesumasin, ahi, televiisor, arvuti, mida omab veidi alla 100% uuringus osalenutest, fotoaparaat on 76%-l. Eestlased on võrreldes lätlaste ja leedukatega tehnoloogiale rohkem avatud ning nende tehnoloogiliste seadmete valik on mitmekesisem.

Samsung Electronics Baltics telekommunikatsiooni juht Maris Kikans ütles ITuudistele antud kommentaaris, et 57% nutitelefoni kasutajatest kasutab äppe, peaaegu iga teine nutitelefoni omanik ei kasuta kõiki oma telefoni funktsioone. Seda, et telefon asendab väga tihti ka fotoaparaati näitab see, et 2/3 nutitelefoni omanikest kasutab telefoni kaamera funktsiooni. „Sellele lisaks on väga populaarne telefoniga internetis käimine, nagivatsioonivõimaluste kasutamine ja loomulikult sõnumite ja kõnete tegemine,“ rääkis Kikans. Ta lisas, et üha enam kogub hoogu telefoni erinevateks finantstegevusteks kasutamine. „Umbes kolmandik Eesti nutitelefoni omanikest kasutab telefoni finantsinfo saamiseks ja panganduseks ning 13% kasutab telefoni maksmiseks.“

Kikansi sõnul on märgatavad erinevused nutitelefonide kasutamises tulenevalt uuritavate vanusest. „2/3 noortest kasutab nutitelefoni kõiki funktsioone. Näiteks 75% käib nutitelefoniga sotsiaalvõrgustikes, veidi enam internetis ning sama paljud teevad telefoniga fotosid või filmivad,“ kirjeldas ta. Samsung Electronis Balticsi telekommunikatsiooni juht lisas: „kui vaadata vanemaid kui 44aastaseid, siis nendest kasutab sotsiaalvõrgustiku külastamiseks nutitelefoni vaid 17%, videosid vaatab või teeb 32% samasse vanusegruppi kuuluvatest.“

Märgatavad on ka telefoni kasutamise erinevused naiste ja meeste vahel. 57% meestest käib telefoniga netis, sama teeb vaid 44% uurimuses osalenud naistest. Sarnane tendents avaldub ka telefoni kaudu e-mailide lugemises. Mehed on üldiselt rohkem mobiilse elustiiliga kui naised, samas on siin paradoks, sest tervelt 72% naistest ütles, et ei kujuta elu ette ilma mobiiltelefonita. Meestest ei saa ilma mobiiltelefonita elavad vaid iga teine mees.

Tahvelarvuti asendab järk-järgult enam televiisorit. Televiisorit vaatavad Balti riikidest kõige enam eestlased (91%), samal ajal kui lätlaste ja leedukate harjumused jäävad alla 90%. Peaaegu 1/3 noortest ei vaata televiisorit, samas üle 35aastaste seas televiisori olulisus üha kasvab. 35 - 44aastastest vaatab televiisorit 94% uuringus osalenutest, 45-54aastaste seas on protsent 95 ning 55 - 65aastaste seas 98.

Noored on mobiilseadmete kasuks nõus loobuma televiisorist. Tervelt 46% 18 - 24aastastest ütles, et asendaks meeleldi televiisori mobiilseadmega, 77% 55 - 65aastastest ei kujutaks seda ettegi.

Tulevikuprognoosidest rääkides ütles Kikans: "vaatamata sellele, et nii dünaamilises tööstuses nagu seda on tehnoloogiatööstus, on keeruline prognoose teha, võib öelda, et pidevalt kasvab telefoni kasutamine just terviusega seotud tegevusteks." Samuti näitas uuring tema sõnul, et inimesed kasutavad telefoni järjest rohkem videote vaatamiseks.

Uuringu kokkuvõtte slaididel leiad SIIT.

 

Uuringu meetod: Tegemist oli 2014. aasta aprilli ja mai kuus läbi viidud interneti-uuringuga, mille sihtrühma kuulus internetti kasutavad inimesed vanuses 18 kuni 65 aastat. Valmimi suurus igas riigis oli üle 700 inimese (Eestis 716 vastajat, Lätis 735 vastajat, Leedus 704 vastajat). .

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755