Autor: Kadrin Karner • 18. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ ja PERHi töötavad välja täiesti uut seadet südamehaiguste ennetamiseks

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) ja TTÜ töötavad koos välja uudset meetodit ja seadet, mis annab ülevaate inimese arterite seisukorras vaid ühe minutiga. 

Uurimistöö seadme väljatöötamiseks on faasis, kus järgmise etapina viiakse poole aasta jooksul läbi ligi 500 patsiendi kliinilised uuringud. Tegemist on uudse optilise meetodiga, kus artereid uuritakse läbi pulsilaine kuju analüüsi ning selle tulemusel saab hinnata veresoonte olukorda.

TTÜ Tehnomeedikumi direktor Kalju Meigas ütles, et tänapäeva meditsiinis on tehnoloogial väga suur roll. “Otsisime koostöös PERHiga lihtsat meetodit, mis võimaldaks teha kiireid uuringuid. Nüüd on meil see meetod olemas, me saame praktiliselt minutiga tulemuse kätte ja see ei nõua erilist osavust - läbiviija ei pea olema spetsiaalselt koolitatud ja osav, piisab ainult anduri paigaldamisoskusest ja programmi tundmisest,“ kommenteeris Meigas.

PERHi südamearst ning TTÜ professor dr Margus Viigimaa sõnul südame-veresoonkonna haigused on Eestis surma põhjustena esikohal. “Arterilubjastus, rahvakeeles tuntud kui veresoonte lupjumine on neist üks peamisi. Täna polegi olemas väga head meetodit, mis oleks kiiruselt ja lihtsuselt võrreldav. Tulevikku vaadates võiks taoline uuring olla osa rutiinsest kontrollist näiteks perearsti juures, samuti on võimalik seda teha samaaegselt EKGga,” lisas ta.

TTÜ ja PERHi uurimistöö lihtsate arterite seisukorda hindavate meetodite uurimiseks ja välja töötamiseks on kestnud üle 10 aasta. Pikaaegne töö, mille käigus on uuritud paljusid patsiente ja võrreldud neid tervete kontrollgrupiga, on saanud rahastamist eelkõige teadusvahendite arvelt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755