Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 25. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BSA: litsentsita tarkvara osakaal Eestis on 47%

Eelmisel aastal oli 47 protsenti personaalarvutitesse installeeritud tarkvarast korrektselt litsentseerimata, selgus Business Software Allianace (BSA) uuringust.

BSA uuring näitab, et arvutikasutajate sõnul on peamiseks põhjuseks, miks nad ei kasuta litsentseerimata tarkvara, hirm pahavaraga kaasnevate turvariskide ees. Suurimad murekohad on vastajate sõnul häkkerite rünnakud ning andmete kadumine.

„Eesti ettevõtted ei tegele tavaliselt oma tarkvara haldamisega, ehk neil ei ole tegelikult aimugi, mis nende arvutites toimub. Litsentseerimata tarkvara kasutajad seavad end nii suurde ohtu, seda nii majanduslikult kui rahaliselt.“ selgitas BSA esindaja Eestis vandeadvokaat Kaido Uduste.

BSA viib üleilmset tarkvarauuringut läbi iga kahe aasta tagant ning sel aastal osales küsitluses pea 22 000 era- ja ärikasutajat ning üle 2000 IT-spetsialisti 34 riigist.

Olukord vajab parandamist nii avalikus kui erasektoris. Riigikontroll koostöös BSA-ga on hakanud aktiivsemalt kontrollima tarkvara kasutamist nii riigiasutustes kui kohalikes omavalitsustes. „Tarkvara auditeerimine on meile prioriteet. Kui riigiasutused ja kohalikud omavalitsused järgivad reegleid, on nad eeskujuks erasektorile.“ ütles riigikontrolör Alar Karis.

Uuringust selgus:

•       Nõuetekohase litsentsita arvutisse installeeritud tarkvara osakaal Eestis oli 2013. aastal 47%, mis on 1% vähem kui 2011. aastal. Litsentseerimata tarkvara väärtus oli kokku 14,7 miljonit eurot.

•       Põhiline põhjus, miks arvutikasutajad ei kasuta litsentseerimata tarkvara, on mure pahavaraga kaasnevate turvariski pärast. Litsentseerimata tarkvaraga seonduvatest riskidest mainis 64% vastajatest häkkerite lubamatut sissetungi ning 59% andmete kadumist.

•       IT-spetsialistid väljendavad muret, et litsentseerimata tarkvara võib põhjustada kahju, kuid alla poole neist on kindlad, et nende ettevõtte tarkvara on nõuetekohaselt litsentseeritud.

•        Vaid 35% maailma ettevõtetest on kehtestanud reeglid, mis nõuavad korrektselt litsentseeritud tarkvara kasutamist.

•       Kohase litsentsita arvutisse installeeritud tarkvara osakaal suurenes 2013. aastal ülemaailmselt 43%-le võrreldes 2011. aasta 42 %-ga ning seda kasvavate turgude tõttu, kus litsentseerimata tarkvara kasutus on levinum ja kus osteti kõige rohkem uusi arvuteid.

•       Litsentseerimata tarkvara turuväärtus oli 2013. aastal ülemaailmselt 62,7 miljardit dollarit.

•       Kesk- ja Ida-Euroopas oli litsentseerimata tarkvara osakaal 61 protsenti.

•       Euroopa Liidus kukkus näitaja 2013.aastal kaks protsendipunkti 31% peale ning litsentseerimata tarkvara turuväärtus ulatus siin 13,5 miljardi dollarini.

BSA peakontor asub Washingtonis ning tegemist on maailma tarkvaratööstuse häälekandjaga suhtluses valitsustega ja rahvusvahelistel turgudel.

Autor: aripaev .ee

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755