Autor: Rudolf Osman • 25. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa alustab oma interneti ehitamist

Projekt koodnimega "Potsataja" näeb ette 130 sidesatelliidi orbiidile viimist järgmise 5 aasta jooksul, et võimaldada USA-st sõltumatut internetiühendust.

Idee eestkõnelejaks on Venemaa Föderatsiooninõukogu liige Maksim Kavdžaradze, kes andis eile koos projekti arendajatega pressikonverentsi, et avada "Potsataja" tagamaid. "Nime "Potsataja" ei andnud projektile meie, vaid press, kuid meile see väga meeldis," ütles Kavdžaradze ja lisas: "Meil tuleb aidata projektil startida, orbiidile tõusta ja võtta vastu esimesed signaalid. Siis võime hakata rääkima selle töövõimest. Venemaal on olemas kõik vajalik, et see süsteem oleks konkurentsivõimeline."

Avatud aktsiaseltsi "TransNET" peakonstruktor Vladislav Boikatšov rääkis täpsemalt, millal ja kuidas hakkab loodav satelliitvõrk tööle:

Esimesse satelliitide grupeeringusse kuulub neli 9,5 kg kaaluvat seadet, mille start on plaanitud lähima pooleteise aasta jooksul (see on minimaalne satelliitide arv grupeeringus, mis on vajalik süsteemi väljatöötamiseks). Kogu Maa katmiseks online-režiimiga läheb vaja 130 satelliidist koosnevat satelliitide grupeeringut, mis tagaks maa ja satelliitide vahelise ning satelliitide omavahelise sidepidamise. Kõik 130 satelliiti toimetatakse orbiidile kümne kaupa 5 aasta jooksul üsna intensiivse ajagraafikuga.

Süsteemi loomiseks kulub esimeses etapis 1 miljard rubla, mis on Boikatšovi sõnul läänemaailma analoogsete süsteemidega võrreldes märksa odavam lahendus, Ameerika Ühendriikide lahendusest suisa kümneid kordi odavam. Madal hind saavutatakse tänu Vene tehnoloogia kasutamisele satelliitide valmistamisel. Hetkel pole veel kindel, kas projekti finantseeritakse ainult riigi poolt või kaasatakse ka erainvesteeringuid.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755