Autor: Rudolf Osman • 4. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VIDEO: Riistvara idufirmade väljakutsed

Kui tarkvara idufirmade puhul võib tulemusi näha esimese paari aasta jooksul, siis riistvara ettevõtetes võib see võtta 5-10 aastat aega.

Tutvusin Tallinnas kolme Buildit kiirendi tippmentoriga ning vestlesin nendega kasvavast riistvara idufirmade ärist ja Buildit kiirendist. Aleš Špetic on tegevjuht Sloveenia firmas CubeSensors, mis toodab andurite süsteeme majade nutikaks haldamiseks. 2,5 aasta eest ning täna neljale inimesele tööd andev firma on kasvanud kasumlikuks ilma investorite abita.

Täna nõustab Aleš ise investoreid riistvara idufirmade teemal ning on selleks koostanud käsiraamatu "An Investor's Guide to Hardware Startups" (Riistvara idufirmade teejuht investorile).

Aleši sõnul on investoreil vaja mõista tarkvara ja riistvara idufirmade erinevusi. "Hardware business is hard," ütleb ta. Kui tarkvara idufirmade puhul võib tulemusi näha esimese paari aasta jooksul, siis riistvara firmades võivad esimesed kliendid tulla alles 5 aasta pärast ning kasum 10 aastaga. Samas on riistvara idufirmadel eelis, kuna kliendid on riistvara suhtes palju lojaalsemad tänu kasutaja ja riistvara vahel tekkivale "füüsilisele kontaktile". Ta tõi selle tõestuseks näite, et mobiiltelefone kasutame keskeltläbi 2-3 aastat, mobiiliäppide kasutamise eluiga on aga kõigest 3-6 kuud.

Rääkisin Alešiga tehtud videointervjuus sellest, millised on riistvara idufirmade suurimad väljakutsed.

http://youtu.be/O_ogmid27Os

Vaata ka Aleši ettekande slaide Tallinnas, 3. juulil toimunud meetup-ilt.

 

 

 

Buildit riistvarakiirendi avas teise vooru

Tartus tegutsev riistvara kiirendi Buildit avas teise kandideerimisvooru. Kümnesse riistvara idufirmadesse investeeritakse kokku 200 tuhat eurot. Kolmekuuline programm algab 15. septembril, avaldusi riistvara idufirmadelt kogu maailmast võetakse vastu 20. juulini kiirendi veebilehel http://buildit.ee/. Buildit kiirendi esimeses voorus osalenud idufirmad lõpetavad kiirendi programmi augustis toimuval demo-päeval.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755