Autor: Raigo Neudorf • 19. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti firma viib 3D-printimist maailmas massidesse

Tehnoloogiafirma 3D Control Systems on välja töötanud pilveteenuse, mis võimaldab kasutajal oma kolmemõõtmelisi mudeleid „välja trükkida“ mistahes maailmanurgas. 

3D printeri ja tavaprinteri tööpõhimõte on tegelikult sarnane: printida välja koopia arvutifailist. Ainus vahe on selles, et kui tavaline kontoriprinter võimaldab välja trükkida vaid paberkujul dokumente, siis 3D printeri abil saab välja trükkida erinevatest materjalidest objekte, tooteid ja mudeleid, alates šokolaadist ja lõpetades tervete majadega.  ehk asjade internet ning interneti vahendusel erinevate masinate ja seadmete juhtimine.

Lähiaastail jõuab 3D printimine ilmselt ka massidesse. Seda soodustab asjaolu, et 3D-printerite tehnoloogiad muutuvad järjest odavamaks, mis omakorda muudab printerid taskukohaseks tavakasutajale.Kuigi 3D printimine alles kogub tuure, otsustas Tallinna ettevõte 3D Control Systems buumi ennetada ja töötada välja pilvepõhise tarkvara 3DPrinterOS, mis juba täna võimaldab kasutajal oma 3D faile välja printida. Põnev on asja juures see, et arvutikasutaja ise ei pea 3D printerit omama ning talle piisab vaid pilvetarkvara 3DprinterOS kasutamisest. Sel moel ühendatakse arvutikasutaja veebipõhise 3D printerite võrgustikuga, kellel on võimalik saada juurdepääs maailma eri paigus asuvatele 3D printeritele. Oma soovitud faili printimiseks peab kasutaja lihtsalt olema nõus kehtestatud tingimustega (näiteks prinditava objekti suurus, hind jne), välja valima võrku ühendatud 3D printeri ning andma printimiseks käsu.3D Control Systems on eestlaste Anton Vedeshini ja Taavi Kikase ning ameeriklase John Dogru poolt asutatud ettevõte, mis tegutseb täna nii Eestis kui USAs.  Ettevõtte juhatuse esimehe John Dogru kinnitusel tegutsetakse täna nii Eestis kui USAs, kusjuures ettevõtte peakontor otsustati kolida tehnoloogiamekasse Silicon Valley’sse just seetõttu, et äri edendamiseks ja investorite leidmiseks on see üks sobivamaid paiku maailmas. Tänaseks on see ka vilja kandnud, kuna hiljuti lisandus ettevõtte investorite ringi Microsofti kaasasutaja Paul Allen.Dogru sõnul sai ettevõtte tänane fookus seatud tänu üldistele tehnoloogilistele arengutele maailmas. Nimelt mängib tehnoloogia arengus üha olulisemat rolli nn Internet of Things

„Ka 3D printer on tegelikult väike robot, mis toodab füüsilisi asju. Kuna see tehnoloogia on alles hoogu sisse saamas ning seda hakkavad lähiaastail kasutama väga paljud ettevõtted, mõistsime, et pakkuda on vaja lahendust, mis võimaldab kasutajal interneti vahendusel juhtida ja jälgida oma arvutist 3D printereid, mis asuvad mistahes maailma nurgas,“ selgitas Dogru.Tema sõnul on juba tekkimas 3D printimise bürood, mis pakuvad klientidele 3D printimise teenuseid. „Sellises büroos võib 3D printer näiteks kella 13st kuni 14ni valmistada mulle vajaminevaid asju, alates kella 15st tuleb aga juba kellegi teise tellimus peale,“ tõi Dogru näite.Oluliseks peab 3D Control Systemsi meeskond just ettevõtte poolt loodud esimese maailmas avatud operatsioonisüsteemi - 3DPritnerOS, mis ühendab 3D printerid disainerite (kasutajate)  ja disainimiseks vajalike tööriistadega. Revolutsiooniliseks muudab 3D printimise see, et kui varem võttis asjade ja toodete disainimine, valmistamine ja turustamine hulgaliselt aega, siis nüüd on see vabadus sisuliselt kõigil.„See tähendab, et igal inimesel on täna olemas isegi suurem võimalus ja vabadus valmistada endale sobivaid asju, kui see oli seni tootmisfirmadel. Ideest kuni toote valmimiseni kulub varasemaga võrreldes väga lühike aeg. See loob inimestele ja disaineritele võimalusi, millesarnaseid kunagi varem pole olnud,“ lisas Dogru.3D Control Systemsi üheks eesmärgiks ongi oma pilvepõhise operatsioonsüsteemi 3DPrinterOS ühendada võimalikult palju 3D printimisega tegelevaid ettevõtteid maailmas. Samuti koondatakse sellesse 3D printerite operatsioonsüsteemi 3D printimise disainilahendusi pakkuvad tegijad. Teisisõnu on 3D Control Systemsi klientideks ettevõtted, kes on uue aja digitaalsed kirjastused.3D printimise puhul on viimased 30 aastat keskendutud peamiselt prototüüpide valmistamisele. Nüüd on see suhtumine radikaalselt muutumas ning 3D printimise tehnoloogiaid kasutatakse üha enam reaalsete toodete valmistamiseks. Lähiaastatel võtab 3D printimine veelgi suurema haarde. Näiteks kavatseb USA kontsern General Electrics valmistada aastal 2020 3D printimise teel 110 000 reaktiivlennukite mootoritele mõeldud osa.

„Tegelikult on nende osade arv kordades suurem, kuna iga osa koosneb omakorda 6-7 komponendist,“ selgitas Dogru.

Tema hinnangul pole siiski maailmas käimas veel 3D printimise buum. Pigem on 3D printimise tehnoloogiate areng täna umbes samal arengulainel, nagu oli Apple I personaalarvuti turuletoomine 1976. aastal – korraliku buumini jäi veel aastaid. Väga olulisel kohal on 3D Control Systemsi asutajate jaoks just 3DpritnerOS, kuhu kuuluks võimalikult palju 3D printerite omanikke, kes suudaksid pakkuda printimise teenust, CAD disainitarkvara ettevõtteid oma rakendustega, ja muud 3D teenusepakkujaid.Dogru toob näite. Inimene näeb mõnel veebisaidil lillevaasi 3D faili ning tal tekib soov selline vaas endale reaalselt valmistada. Kõigipealt kontrollib ta 3DPrinterOS kaudu, kas seda faili saaks otse trükkida, kuna hetkel on maailmas ainult 10-20% kõikidest objektidest kõlblikud 3D printimiseks. Kui mitte, siis operatsioonsüsteemis on olemas erinevad app’id maailma tuntud CAD tarkvara teenusepakkujatelt, millega saab 3D mudelit parandada ja muuta selle 3D printimise kõlblikuks. Lisaks valmistab 3DPrinterOS ise faili trükkimiseks, sest isegi kui mudel on kõlbulik, peab selle kaasaegse 3D printeri jaoks jagama kihtideks. Lõppkokkuvõttes saadetakse kasutaja e-posti aadressile saadetakse vaasi printimiseks vajaminev andmefail. Peale faili saabumist on inimesel juba enda teha, kas ta selle faili ka töösse saadab või mitte. Kui ta siiski otsustab enda vaasi välja printida, kuid tal endal puudub 3D printer, valib ta võrgustikust endale sobiva printeri ning edastab süsteemile andmefaili. Ta sooritab vajaliku makse ehk n-ö printimise tasu ja annab väljavalitud printerile töökäsu.„Samal ajal teenib selle printeri omanik raha, ega pruugi isegi teada, mida tema printer kodus sel hetkel prindib,“ lisas Dogru.

11. septembril toimub Äripäeva Tööstusuudiste, 3D Control Systemsi ja TTÜ Mektory ühine 3D printimise töötuba „Ideest tooteni“, kus ettevõtetele tutvustatakse 3D printimise tehnoloogiaid ja võimalusi.  Töötoa lektorid on 3D Control Systemsi kaasasutajad Taavi Kikas ja Anton Vedeshin. Täpsemalt saab töötoaga tutvuda SIIN.

Töötoas näidatakse ka 3DPrinterOS operatsioonsüsteemi, mille esimest versiooni tutvustatakse septembris neljas erinevas maailma paigas: 4. septembril Londonis ja Palo Altos (Silicon Valley, USA), 5. septembril Kiievis, Ukrainas ja 11. septembril Tallinnas 3D printimise töötoas töötoas „Ideest tooteni“.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755