Autor: Juhan Lang • 26. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google andis Rupert Murdochile vastulöögi

Google avaldas vastulause kaebekirjale, mille läkitas Euroopa Komisjonile meediamagnaat Rupert Murdochile kuuluv News Corp.

Kaebekirjas süüdistatakse tehnoloogiahiidu muu seas nii küünilisuses kui ebaeetilisuses.

Blogipostituses „Kallis Rupert“ vaidleb Google'i kommunikatsioonijuht Rachel Whetstone vastu News Corpi tegevjuhi Robert Thomsoni välismeedias laialt levinud väitele, et Google on piraatluse ja pahatahtlike võrgustike levitamise platvorm.

Whetstone’i hinnangul on Google teinud internetipiraatluse vastu võitlemiseks rohkem kui ükski teine ettevõte. „2013. aastal eemaldasime me Google’i otsingust autoriõiguste rikkumise tõttu 222 miljonit veebilehte. Google on ka liider võitluses laste seksuaalse kuritarvitamise kujutamise vastu veebis,“ kirjutas Whetstone.

Järgnevalt mõned punktid News Corpi süüdistustest ja Google’i esindaja vastusest:

News Corp: Google’i võim muudab inimestele raskeks iseseisvalt ja otstarbekalt informatsiooni otsimise ja Google on valmis oma turuvalitseja rolli konkurentsi lämmatamiseks ära kasutama.

Google: Interneti tõttu naudivad inimesed suurimat valikuvabadust kui iial enne ja kuna konkurendid on kõigest ühe kliki kaugusel, siis on takistused valiku tegemisel väga-väga väiksed. Google on küll Euroopas väga populaarne, kuid vastupidiselt mõningatele väidetele ei ole me veebi valvurid. Suur hulk lugejaid siseneb otse uudistesaitidele nagu wsj.com või thesun.co.uk.

News Corp: Google’i otsingutulemuste hinnangutes ja kuvamisel on tehtud järske muudatusi, mis maksimeerivad nende tulusid, aga samal ajal karistavad neist sõltuvaks muutunud väikefirmasid.

Google: Loomulikult muudame regulaarselt oma algoritme – me teeme üle 500 muudatuse aastas. Aga need muudatused parandavad kasutajamugavust ega karista väikefirmasid.

News Corp: Google kuvab järjepidevalt YouTube’i tulemusi oma otsingulehtede tipus, isegi siis, kui YouTube pole sisu originaalallikas.

Google: Lihtne Google’i otsing „videos of Robert Thomson News Corp“ (Robert Thomson News Corpi videod) näitavad, et BBC, Wall Street Journal ja Nasdaq on YouTube’ist oluliselt eespool. Me näitame YouTube'i tulemusi ainult siis, kui need on päringuga seotud.

News Corp: Google’i asutajate särav visioon on asendunud küünilise juhtimisega.

Goolgle: Larry Page ja Sergey Brin on siiani väga palju Google'i juhtimise juures – Larry on tegevjuht ja mõlemad on inspiratsioon meie järgmise põlvkonna suurte panuste taga nagu isesõitvad autod, Loon ja Fiber.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755