Autor: Merlin Mägi • 7. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küberturvalisuse kuul võtame kasutusse Mobiil-ID!

Oktoober on Euroopa Liidus kuulutatud küberturvalisuse kuuks. NutiKaitse 2017 korraldab sel ajal Mobiil-ID teavituskampaania, sest nutiseadmetes on Mobiil-ID turvaline viis enda tuvastamiseks ja digiallkirja andmiseks.

“Kutsume kõiki nutiseadmete kasutajaid vahetama tavalise SIM-kaardi Mobiil-ID võimalusega SIM-kaardi vastu oma mobiilioperaatori juures. Nutiseadmete kasutuselevõtt on olnud kiires tõusujoones ja enamus nutiseadmete kasutajaid leiavad varem või hiljem tee rakenduste juurde, mis eeldavad isikutuvastamist või digiallkirja andmist,” märkis NutiKaitse 2017 koordinaator Kristi Kivilo. “Nutiseadmed on muutumas inimestele peamiseks digitaalseks vahendiks ning Mobiil-ID annab võimaluse Eesti e-teenuseid nutiseadmetes mugavalt ja turvaliselt kasutada,” lisas ta.

Mobiil-ID on riiklikult tunnustatud digitaalne isikutunnistus, mis töötab nii tahvelarvutis, nutitelefonis kui ka arvutis ja kõnetelefonides. Nii nagu ID-kaardi abil, saab ka Mobiil-ID abil end elektroonilistes keskkondades tuvastada ja digiallkirju anda ning e-hääletada. Mobiil-ID kasutamine on kaitstud PIN-koodidega ning andmevahetus mobiiltelefoni ja e-teenuse keskkonna vahel toimub üle krüpteeritud lahenduse.

Turu-uuringufirma GfK Retail and Technology analüüsi kohaselt ostsid eestlased 2014. aasta esimese kuue kuuga 173 400 mobiiltelefoni ning hinnanguliselt on nendest 75% nutitelefonid. Tahvelarvuteid müüdi esimese seitsme kuuga 33 500.

Kampaanias osalevad kõik NutiKaitse 2017 algatuse partnerid (Sertifitseerimiskeskus, Riigi Infosüsteemi Amet, Swedbank, SEB, EMT, Elion, Elisa ja Tele2) ning lisaks mitmed erafirmad ja avaliku sektori organisatsioonid nagu Eesti Energia, Imatra Elekter, LHV, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Maksu- ja Tolliamet, Töötukassa, Politsei- ja Piirivalveamet, Põllumajandusministeerium, Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet, Nordea, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit, CV-online, Microsoft Eesti, Kaugtöö Ühing, Mõttekoda Praxis, Teeme Ära Minu Eesti, Valge Klaar. Kampaania loovlahenduse autor on The Division AS.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755