Autor: Merlin Mägi • 20. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prototronile esitati enim taotlusi IKT valdkonnast

15. oktoobril lõppes Prototroni kaheksas taotlusvoor, kuhu esitati rekordiliselt üle 200 nutika prototüübi teostamise idee. Uudseid ideid laekus enim IKT valdkonnast. 

Uudseid tooteideid laekus Prototroni vooru kõige rohkem info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnast. Järgnesid elektroonika ning tervisetehnoloogia valdkonnad. Näiteks pakkusid ideed lahendust köögiviljade kasvatamiseks linnades, tervisliku sporditegemise jälgimiseks, automootorite ökonoomsemaks muutmiseks ja lennukite hädamaandumise turvalisuse tõstmiseks.

Prototroni idee autor ja Swedbanki juhatuse liige Robert Kitt ütles, et kui prototüüpide rahastu on töötanud kaks aastat ning uusi ja ägedaid ideid koguneb üle 200, siis on tegu õige asjaga. „Ma olen väga uhke, et eestlastel jagub tahet otsida ja välja pakkuda lahendusi, mis muudavad kõigi elu paremaks.“

Siim Lepisk, Prototroni tegevjuht, nentis, et esitatud ideed tõestasid autorite loovust ja läbimõeldust. „Nüüd seisab hindajatel ees see kõige raskem töö – valida välja suurima potentsiaaliga projektid, kes saavad oma ideed minna ekspertkogu ette kaitsma.“

„Prototron on tänaseks toetanud 15 projekti, kellest on edukalt turule jõudnud või erainvesteeringu kaasanud umbes pooled. See tõestab, et ideedel on läbilöögivõimekust ning rahastu tegevus aitab reaalselt uusi nutikaid ettevõtteid kasvatada,“ lisas Prototroni asutaja, Tallinna Teaduspargi Tehnopol, juhataja Jaak Raie.

Edasi pääsevad kuni kümme meeskonda, kes kaitsevad oma ideed Prototroni ekspertpaneeli ees. Ekspertkogusse kuuluvad Priit Alamäe (Nortal), Jaak Raie (Tehnopol), Robert Kitt (Swedbank), Yrjö Ojasaar (EstBAN), Andrus Oks (SmartCap), Margus Uudam (EstVCA) ja Jaanus Tamm (Defendec).

Senistes voorudes on Prototronilt rahastuse on saanud 15 projekti kogusummas üle 200 000 euro. Mitmed arendatud tooted on edukalt turule jõudnud: Shaka tuulemõõtja rakendus nutitelefonidele; Qminderi portatiivne ja nutitelefoniga suhtlev stend, mis aitab inimestel vältida tüütut järjekorras seismist; Secured3D 3D printimise autoriõigusi kaitsev süsteem; Antelope rakendus kirurgiliste instrumentide reaalajas positsioneerimiseks; Flydogi juhtmevaba mereseiresüsteem. Sel nädalal jõudis kõikidele testimiseks meeskonna Lingvist loodud keeleõppesüsteem, mis lubab iga keele selgeks õpetada 200 tunniga.

Taotluse esitanud ideede hindamisel ja parimate selgitamisel lähtutakse prototüübi ärilisest potentsiaalist, uudsusest ja teostava meeskonna kompetentsidest. Taotletavale rahasummale ei seadnud  vooru tingimused piiranguid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755