Autor: Merlin Mägi • 21. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased on Baltikumi kõige laisemad selfie’de tegijad

Tehnoloogiaettevõtte LG Electronics korraldas Baltikumi nutitelefonide kasutajate seas uuringu, millest selgus, et ainult 6% eestlastest kasutab nutitelefoni endast piltide tegemiseks. Kõige rohkem tehakse selfie’sid Lätis - 10%.

Eestlastele meeldib kõige rohkem jäädvustada maastiku- ja reisipilte (42%), laste- ja perepilte (40%), pilte meeldetuletuseks või märkmete tegemiseks (32%), lemmikloomadest (31%) ja naljakatest asjadest (28%). Nutitelefonidega teevad Balti riikide elanikest kõige rohkem pilte leedukad (89%), neile järgnevad lätlased, kellest nutitelefoniga pildistab 77 protsenti inimestest ning eestlased 68 protsendiga.

See, mida nutitelefonidega pildistatakse, erineb pisut ka soo ja ea järgi. Näiteks naised pildistavad rohkem lemmikloomi (35% vs. 26%) ning mehed kasutavad nutitelefoni kaamerafunktsiooni märkmete ja meeldetuletuste talletamiseks rohkem kui naised (38% vs. 27%). Nutitelefoniga pildistamine on kõige populaarsem 15-29 aastaste hulgas, kellele järgnevad 30-40 aastased. Kuid see, millest pilti tehakse, on üsna erinev. Kui 30-40-aastased inimesed teevad rohkem pilti reisidest, pereliikmetest ja jäädustavad pilte meeldetuletuseks, siis 15-29-aastastele on olulisem meelelahutuslik sisu, nagu näiteks naljakate asjade, lemmikloomade ja pidude jäädvustamine. Samuti pildistavad 15-29-aastased oluliselt rohkem trendikaid selfie’sid ja toidupilte. 

Viimaste uuringute kohaselt tehakse maailmas miljon selfie’t päevas ning peaaegu iga kuulsuse sotsiaalmeediakontole on postitatud mõni selfie. Hoolimata selfie’de populaarsusest maailmas, näitas LG uuring, et Baltikumi nutitelefonide kasutajad selle trendiga eriti kaasa pole läinud. Kõige rohkem tehakse selfie’sid Lätis (10%), seejärel Leedus(9%) ning kõige vähem Eestis (6%). Kuid tundub, et vähemalt 15-29-aastaste eestlastest nutitelefonide kasutajate seas on see trend kanda kinnitamas.

Arvestades kasvavat trendi teevad selfie’de tegemist mugavamaks ja kvaliteetsemaks ka nutitelefonide tootjad. Näiteks LG G3 lubab endast mugavamalt pilti teha tänu laiemale kaameranurgale, et pildile jääks rohkem ning pakub uuenduslikku kaamerafunktsiooni, mille abil on võimalik vaid käeviipega kaamera käivitada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755