Autor: Merlin Mägi • 24. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IKT sektor vajab rohkem naisi

10. oktoobril käis ITLi ning Hollandi saatkonna ühisseminaril „Kuidas soojendada suhteid IKT ja naiste vahel?“  kogemusi jagamas hollandlanna Geke Rosier, kes on aastaid tegelenud IKT valdkonnas töötavate naiste nõustamise ja koolitamisega.

IKT valdkonna ametitel napib naisi, seda eriti valdkonna otsustajate ja ettevõtjate hulgas. See ei ole iseloomulik vaid Eestile, Euroopas naiste osakaal IKT õppes pigem väheneb kui suureneb. Eesti on maailmas tuntud kui nutikas e-riik, samas võiksime ju olla eeskujuks ka stereotüüpide muutmisel!

Geke Rosier, kes on aastaid tegelenud IKT valdkonnas töötavate naiste nõustamise ja koolitamisega rääkis ITuudistele, miks suurem naiste osakaal IKT sektoris on vajalik ja kuidas seda saavutada.

Miks Teie arvates on nii vähe naisi hõivatud IKT sektoris?

Selleks on mitu põhjust. Esiteks, kultuuriline põhjus. Paljud vanemad ja õpetajad ei motiveeri tüdrukuid koolieas minema õppima tehnilist eriala, sest nad pole kursis digiajastu võimalustega. Teiseks, see on arusaamise küsimus, mida IT endas tegelikult tänapäeval hõlmab. IT on dramaatiliselt muutunud viimase 15 aasta jooksul asudes juhtima äriinnovatsiooni.  IT ei tähenda enam klassikalist arvutiga tööd, vaid on palju töökohti, kus äri ja IT on tihedalt ühendatud. Näiteks e-turundus, e-HRM ja veebhaldus – tööd, mis on ka naistele väga huvitavad.  Naistele just sellepärast, et naised on head suhtlejad ja meeskonnatöötajad.

Kas arvate, et tehniline mõtlemine on kaasasündinud oskus või on see elu jooksul omandatav?

Arvan, et tark inimene on võimaline õppima kõike, ka tehnikat. Üha enam tüdrukuid läheb õppima tehnilistele erialadele ja ma usun, et juba praegu saavad ülikoolihariduse rohkem tüdrukuid kui poisse. Oluline on inimese motivatsioon, mis tegelikult paneb teda liikuma. Seega on meil kõigil, nii kogenud professionaalidel, juhtidel ja ajakirjanikel kohustus näidata kui lõbus on töötada IT-s. IT on seksikas valdkond!

Miks arvate, et suurem naiste osakaal ITs oleks sektorile kasulik?

Pakun, et Euroopas on keskmiselt 10% IT-sektori töötajatest naised. Me kõik teame, et ettevõtted, kus on naiste ja meeste osakaal võrdne saavutavad paremaid tulemusi. Mõlema soo esindajad on vajalikud ka näiteks tootearenduses. Uuringud näitavad, et mehed disainivad rohkem uuenduslikke ja loomingulisi tooteid, naised  aga kasutajasõbralikumaid ja ilusamaid tooteid. Seega eduka toote disainimiseks on vaja mõlemaid. See tähendab, et väljakutse ei peitu naiste osakaalus, vaid just mitmekesisuse suurendamises.

Kas arvate, et naistel on ka eeliseid töötamaks IKT sektoris?

Muidugi. Kui naine töötab personalitöö- või kommunikatsiooni valdkonnas ei nähta selles midagi erilist, sest seal ongi naiste hõivatus suurem. ITs on aga vastupidi ning iga naine selles valdkonnas on eriline.  Samuti on naistel eelis oma loomupäraste omaduste poolest, nad on head suhtlejad ja meeskonnatöötajad, mis on vajalik IT ja äri ühendamiseks. The skills of the right brain. Seepärast nimetasin ka oma ettevõtte RightBrains. Meie missioon on harida ja suunata naisi IKT valkonda.

Kes ja mida peaks tegema, et naised oleksid rohkem huvitatud töötama IKT sektoris?

Ettevõtete- ja valitsusjuhid peaksid investeerima oma naissoost talentidesse ning aitama luua eeskujusid. Eeskujusid saaks kasutada kui suursaadikuid, et muuta IKT sektori tehnilist kuvandit ning meelitada valdkond rohkem naisi. Samuti on oluline roll ajakirjanikel, kes teemasid kajastavad. Oluline on rääkida, kuidas mitmekesisusel on positiivne mõju majandusele. Kasutada ei tohiks fraase nagu: „naised on paremad suhtlejad kui mehed“. Olen tõdenud, et see viib diskusiooni fookuse hoopis vales suunas.

Geke Rosier on muu hulgas koostanud ka raamatu, mille pealkiri võiks Eesti keeles kõlada kui „Kurvid IT-s“ (Shapely Curves in IT) ja mis räägib IKT vallas tegutsevate naiste tööelust ja naiseliku mõõtme olulisusest sealjuures. Eestis osales ta mentorina ka Garage48 poolt korraldataval just naisterahvastele suunatud nädalalõpuüritusel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755