Autor: Merlin Mägi • 29. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ehitab Namiibiale oma X-tee

Eile, 28.10 allkirjastas E-riigi Akadeemia Namiibia valitsusega lepingu X-tee sarnase andmevahetussüsteemi juurutamiseks järgmise kahe aasta jooksul.

Loodava X-teega saavad Namiibia avaliku sektori asutused internetipõhiselt turvaliselt ristkasutada erinevate asutuste andmeid ja välja arendada e-teenused oma elanike ja ettevõtete tarbeks.

Lepingu kirjutasid alla Namiibia peaministri büroo kantsler Nangula Mbako ja E-riigi Akadeemia asedirektor Hannes Astok. Andmevahetussüsteemi valmimises osalevad Eesti poolt E-riigi Akadeemia ja Cybernetica AS ning teised tehnoloogiafirmad.

E-riigi Akadeemia asedirektor Hannes Astoki sõnul on Namiibia valitsuse otsus tunnustus Eesti e-riigi lahendustele. “Namiibia valitsus otsustas pärast erinevate riikide kogemusega tutvumist võtta kasutusele just Eesti mudeli ja tarkvara kui parima olemasolevaist,” sõnas Astok.

“Hea meel on tõdeda, et Eesti X-tee aluseks olev ja Cybernetica poolt välja arendatud unikaalne turvalise hajutatud teenussiini tehnoloogia SDSB leiab kasutust järjest enamates riikides ning seda koostöös E-riigi Akadeemiaga,” märkis Cybernetica AS juhatuse esimees Oliver Väärtnõu.

Välisministeerium alustas Eesti e-riigi tutvustamist Aafrikas mõned aastad tagasi. Peaminister Taavi Rõivase ja Namiibia presidendi Hifikepunye Pohamba kohtumisel selle aasta aprillis otsustati käivitada praktiline koostöö. Koostööd rahastab Namiibia valitsus. Eesti on olnud abiks X-tee sarnaste infosüsteemide valmimisele ka Aserbaidžaanis ja aitab seda hetkel ehitada ka Palestiinale.

E-riigi Akadeemia SA on infoühiskonna arendus- ja analüüsikeskus, mis loodi 2002. aastal Eesti Vabariigi Valitsuse, ÜRO Arenguprogrammi (UNDP) ja Avatud Ühiskonna Instituudi (OSI) toetusel. E-riigi Akadeemia eesmärgiks on kujuneda IKT-valdkonna analüüsi- ja kompetentsikeskuseks Euroopas ning tagada koolituste, uuringute ja koostöövõrgustike kaudu Eesti e-riigi kogemuste vahendamine ja infoühiskonna jätkusuutlik areng.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755