Autor: Merlin Mägi • 14. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnoloogiaettevõtted loovad ühenduse tervise parandamiseks

Täna käivitasid 40 innovaatilist tervise- ja meditsiinitehnoloogia valdkonna ettevõtet ühiseks tegutsemiseks ühenduse Estonian Connected Health Cluster (ECHC), mille eesmärk on tänapäeva nutikate lahenduste abil ennetada terviseprobleeme ja tõsta elukvaliteeti.

Tallinna Teaduspargi Tehnopol eestvedamisel koondusid ühiste eesmärkide saavutamiseks nii tervise- ja meditsiinitehnoloogia ettevõtted, infotehnoloogiaettevõtted, ülikoolid, meditsiiniasutused ja tugiorganisatsioonid. Kõik osalejad soovivad panustada oma teadmisi, oskuseid ja ressursse selleks, et luua uusi tooteid ja teenuseid, mis inimeste tervist parandaks. Ühise tegutsemise abil soovitakse ka rohkem panustada nutikate tervisetehnoloogia toodete viimisele maailmaturgudele. 

ECHC eestvedaja, Tallinna Teaduspargi Tehnopol äriteenuste osakonna juhi, Külle Tärnovi sõnul on Eesti Euroopas esirinnas, mis puudutab haigustepõhise teabe edukat kasutamist patsientide hüvanguks. „Seda tõestavad käivitunud e-teenused meditsiiniandmete käsitlemiseks, mille eduka toimimise eelduseks on X-tee ja ID-kaart. Tervise andmeid koguvad täna paljud seadmed ja mobiilirakendused, kuid neid ei kasutata süsteemselt inimeste tervise hoidmiseks ja haiguste ennetamiseks. Loodame üheskoos selle süsteemi Eestis käivitada .“

„Inimesed on täna palju altimad sisestama enda kohta käivat personaalset terviseinformatsiooni andmebaasidesse, et saada vastu olulist teavet, oskuseid ja nõuandeid elukvaliteedi parandamiseks. Samuti tekib lugematul hulgal tervist puudutavaid andmeid näiteks mobiilirakendustest, mis jälgivad inimese sportimist, liikumist, magamist, suhtlemist jms. Neid andmeid kasutades on võimalik väga personaalseid teenuseid välja töötada ning neid edukalt turule tuua,“ lisas Tärnov.

Tegevuses osalevad ettevõtted soovivad koostöö kaudu leida puutepunkte teiste organisatsioonidega, et kasutada enda vallatavat oskust või infot uute toodete loomiseks.

„Täna pakub Cognuse oma klientidele rehabilitatsioonitarkvara, mis aitab arstidel hinnata ning patsientidel taastada oma kognitiivseid oskuseid pärast ajutraumat või insulti. See teenus lahendab ühte probleemi teatud patsientide jaoks. Samas, võib toote kasutusvaldkond olla oluliselt laiem. Koostöös ettevõtetega ja tervishoiuasutustega saame parema ligipääsu sihtgruppidele ning tekkivast andmestikust saame uusi seoseid veelgi efektiivsemate rehabilitatsiooniplaanide loomiseks,“ ütles ettevõtte Cognuse juht Andres Mellik.

Estonian Connected Health klastris tegutsevad muuhulgas tervisetehnoloogia ettevõtted Cognuse, LabToWellness, Affecto, Asper Biotech, Icosagen, Kevelt aga ka tehnoloogiafirmad Eesti Telekom ja Nortal. Kaasa löövad Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool ja kõik tervisega seotud tehnoloogia arenduskeskused Eestis. ECHC on osa European Connected Health Alliance’ist ning ScanBalt võrgustikust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755