Autor: Kadri Põlendik • 19. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jorma Ollila: tegevjuhi töö on üksildane

Tegevjuhi amet võib olla väga üksildane, mistõttu peaks elu igas aspektis valitsema tasakaal, ütles 14 aastat Nokiat juhtinud Jorma Ollila IT-konverentsil Slush.

Pikaaegse juhikogemusega Ollila esines Slushil kütusefirma Shell juhatuse liikmena. Pealaval toimunud intervjuus ütles Ollila, et tegevjuht peab väga hästi tundma vähemalt kaht valdkonda, mis on ettevõttele olulised. Ta märkis, et tegevjuhi töö on väga üksildane ja selleks on vaja elus tasakaalu. Seda aitavad luua toetav pere ja elukaaslane, sportimine ja muud tegevused, mis panevad inimest tundma end tervikuna. "Tuleb mõelda iseendale laiemalt. Näiteks loe palju, aga mitte liiga palju, muidu saab sinust akadeemik," sõnas Ollila.

Küsimusele, kuidas end tegevjuhina arendada, vastas Ollila, et lisaks toetavale perekonnale võiks olla paar inimest, kes oleks nagu mentorid ja toetaks vajalikul hetkel. Kursused või raamatute lugemine tegevjuhitöös märkimisväärselt areneda ei aita.

Ollilalt küsiti ka, kuidas luua nullist väga hea ettevõtte juhtkond. "Öeldakse, et keskmiselt on heas meeskonnas 4,7 inimest. Kui sul on 4-5 inimest on see parem kui on 1-2, aga kui on üle 10, on juba raske," rääkis Nokia eksjuht. Oluline on tema hinnangul valida võimalikult erinevad inimesed, et juhatus oleks mitmekülgne. Rõhk ei ole seejuures mitte rassilisel või soolisel mitmekülgsusel, vaid tunnetuslikul erinevusel, et inimestel oleks erinevad vaatenurgad. Samas pidas ta oluliseks naiste olemasolu, sest neilt tulebki teistsugune vaatenurk.

Tasakaalu leidmist pidas Ollila oluliseks ka ettevõtte kasvamise juures. Kasvada 100 inimesega ettevõttest 300 inimesega firmaks on lihtsam, sest säilib tasakaal suhtumise mõttes, säilib kirg töö vastu. Edasi läheb aga raskemaks. Ollila tõi näiteks Apple'i, kus tekkis kriis 400 inimese juures.

Helsingis toimub seitsmendat korda Põhjamaade suurim IT-konverents Slush, kus osalevad idufirmad, investorid ja tehnoloogiaettevõtted kogu maailmast, peamiselt Euraasiast. Slushile on registreerinud ka üle 50 Eesti idufirma.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755