Autor: Merlin Mägi • 24. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liukas: programmeerimise aitavad arusaadavaks teha mängulisus, uudishimu ja loogikareeglid

Keegi ei sünni programmeerijaks, seda saab õppida ja õpetada, rääkis IT-konverentsil Slush rääkis lastele mõeldud programmeerimisraamatu „Hello Ruby“ autor Linda Liukas.

Linda Liukas rääkis, kuidas tema oma raamatus lastele programmeerimise maailma lahti seletab ning nendes tehnoloogia vastu huvi äratab. Samad põhimõtted kehtivad ka täiskasvanute maailmas.

„Mängulisus aitab keerulise teha arusaadavaks. Lapsed ei tea, et neile ei tohiks arvutid meeldida ning nad hea meelega loovad uusi rakendusi. Vanemad, kes ise arvuteid ei tunne, vastavad laste küsimustele tihti, et see on liiga keeruline,“ selgitas Liukas.

„Uudishimu ajendab pidevalt küsima „miks?“ ja „kuidas?“ ning seda ongi programmeerima õppimiseks vaja.  Lastel on loomulikult elav kujutlusvõime ning neis tuleb edasi arendada seda, millega mõelda, mitte millest mõelda.“ (Things to think with not think about.)

 „Minu kõige suurem hirm on see, et inimesed jäävad kahte leeri: on need, kes leiutavad, mõtlevad, kuidas uusi ja paremaid lahendusi luua ning on need, kes seda ei tee,“ rääkis Liukas. „Keegi ei sünni programmeerijaks, seda saab õppida ja õpetada. Meis kõigis on potentsiaal olla asjade looja.“

Linda Liukas on Soomest pärit programmeerija, jutuvestja ning illustraator. Tema kirjutatud „Hello Ruby“ on Kickstarteris lasteraamatute kategoorias enim rahastust kogunud raamat, kokku 380 000 dollarit (ca 308 000 eurot). Linda asutas ka Rails Girlsi, mis on globaalne algatus õpetamaks noortele naistele programmeerimise algtõdesid. Linda usub, et maailma hakkab üha enam juhtima tarkvara ning me vajame tarkvara ehitajate sekka rohkem mitmekesisust.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755