Autor: Rudolf Osman • 25. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT ettevõtja: töötajaid ei huvita turvariskid

Töötajate jaoks kaalub nutiseadmete kasutamisega kaasnev ajaline võit üles turvariskid, rääkis ettevõtte Primend tegevjuht Toomas Mõttus tänasel ITuudiste küberturvalisuse seminaril.

Toomas Mõttus võttis kokku oktoobris läbi viidud Samsung Living Business uuringu, mille järgi inimeste kasutusharjumusi vaadates, teevad nad pigem tööd oma nutitelefonist ning ei tahagi kasutada rakendusi, mida ei saa nutitelefonis kasutada.

„Uuringu järgi teevad 66% Eestis töötavatest inimestest tööasju väljaspool tööaega,“ refereeris Mõttus uuringut ning lisas, et töötajaid ei huvita turvariskid, vaid nad tahavad mugavalt ja kiiresti tööd teha. Tänased nutiseadmed pakuvad selleks ka võimaluse, sest veel mõned aastad tagasi suurt arvutlusvõimsust nõudnud ärilised rakendused on tänastele nutiseadmetele jõudumööda. „Nutiseadmetega saab isegi palju rohkem teha, kui ärirakendused nõuavad,“ lisas Mõttus.

Nähtuse, mille nimeks on BYOD (ingl.k ’bring your own device’ ehk oma isiklike nutiseadmete kasutamine tööl), pahupool on see, et 88% töötavatest inimestest teevad tööajal isiklikke asju (internetipank, uudised, isiklik meilivahetus, sotsiaalmeedia). Mõttuse arvates ei peaks IT-osakonnad sellega võitlema, vaid pigem pakkuma lahendusi, mis tagaksid tööalaste andmete turvalisuse.

„Ära küsi, mis seadmega töötaja tööle tuleb, vaid mida ta selle seadmega töö juurde või töö juurest kaasa võtab,“ soovitas Mõttus IT-osakondadele. Selleks on mitmeid võimalusi – luua eraldi konteinersüsteemid, millega tekitatakse andmete krüpteerimiseks turvaline sektor või võtta kasutusele pilveteenused. Toomas Mõttuse hinnangul on pilveteenuste kasutuselevõtt tänapäeval mõistlikum lahendus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755