Autor: Piret Reiljan • 26. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäev avastas salapärase mobiilinumbrite andmebaasi

Äripäev avastas internetilehekülje, kus ripuvad üle maailma, sh Eesti inimeste mobiilinumbrid koos täisnimedega, kuigi inimesed on enda teada oma numbri operaatori juures salastanud ning pole seda kusagil avalikult jaganud.

Saidil on numbreid riikidest üle maailma. Otsing toimib numbri järgi ehk telefoninumbri omaniku nime teadasaamiseks tuleb sisestada tema mobiilinumber koos riigi koodiga. Eesti puhul seega "+372" ja seejärel mobiilinumber.

BBCs töötav tuntud internetiotsingute spetsialist Paul Myers ütles Äripäeva leiu kohta: „Vau, milline leid! Isegi minu mobiilinumber on seal.“

Äripäev avastas saidi eile ajakirjanikutöö käigus ning leidis portaalist hulga Eesti prominente. Näiteks ripub saidil peaminister Taavi Rõivase mobiilinumber ja nimi, samuti näitab sait Jürgen Ligi, Urmas Paeti, Andres Anvelti, Eerik-Niiles Krossi, Eiki Nestori, Kristen Michali, Keit Pentus-Rosimannuse, Jevgeni Ossinovski jpt nimesid, kui sisestada saidile nende mobiilinumber. Saidilt leiab Eesti kultuuritegelaste, ettevõtjate, ajakirjanike jt nimed, kui sisestada nende mobiilinumber. Sama kehtib teiste riikide kohta. Igaüks saab kellegi mobiilinumbrit teades otsida numbri omaniku nime.

Kõigi mobiilinumbrite omanikke lehekülg siiski välja ei anna, ilmselt on sinna koondatud andmed pärit kuskilt, kuhu paljud inimesed on oma numbri mingil põhjusel sisestanud, kuid mõistagi mitte avalikustamise eesmärgil. Näiteks on meilikontod sageli turvalisuse eesmärgil seotud omaniku mobiilinumbriga.

Kuigi sait vastupidist otsingut ehk nime järgi numbri otsimist praegu ei võimalda, on saidi haldajal see tohutu andmebaas olemas ka vastupidi. Tekib küsimus, kust on need andmed saadud. Mida nende andmetega teha võidakse?

Veebilehe on registreerinud maailma suurim domeeninimede registreerija ja veebisaitide looja, USA ettevõte Godaddy.com LLC vähem kui kuu aega tagasi ehk oktoobri lõpus. Saidil puuduvad kontaktandmed ning info, kes on selle taga ehk kes on tohutu mobiilinumbrite otsingu omanik ja avaldaja. Linkide „about us“ (meist) ja „contact us“ (võta meiega ühendust) juures seisab saidil kiri, et see lehekülg ei ole veel valmis.

Kõnealuse saidi aadress veebis on www.whocall.info.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755