Autor: Merlin Mägi • 28. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prototron toetab 25 000 euroga kolme nutitoote valmimist

Reedel, 28. novembril selgunud Prototroni järjekordse vooru võitjad, kes saavad kokku enam kui 25 000 eurot on Wise Velocity, Smart Electricity Load ja BlindSense.

„15. oktoobril lõppenud taotlusvoorus esitati 200 nutikat ideed, mis ületas meie ootusi ning tegi sellest mahukaima Prototroni vooru läbi aastate. Ülekaalus olid IT valdkonna projektid, millele järgnesid elektroonika ja rohetehnoloogia valdkonnad. Valiku tegemine oli ekspertide jaoks keeruline, sest meeskonnad olid oma idee ärilise võimekuse veenvalt ära tõestanud. Siiski eristusid võitjad eelkõige tugeva meeskonna tõttu ning nende esitatud ideed on olulised kindlale sihtgrupile,“ kommenteeris Prototroni fondi juht Siim Lepisk Garage 48 HUBis võitjaid tutvustades.

Wise Velocity (toetussumma 9000 eurot) on oma olemuselt pulsivöö sõidukitele. Prototüübina ehitatakse nutiseade, mis sobib kõikidele sõidukitele ja ühendab erinevad tehnoloogiad (GPS, OBDII, IMU jt. andurid) sõiduki liikumise täpseks reaalajas jälgimiseks. Antud lahendus on 10 korda täpsem kui tavaline GPS ning muudab oluliselt näiteks rallimeeste sõidu treenimist, auto parameetrite kaugjälgimist ja igaühe energiasäästlikku sõidustiili.

Smart Electricity Load (toetussumma 8500 eurot) on tark seade tehaste ja elektrijaamade töö paremaks planeerimiseks. Prototüübina luuakse Leevaku hüdroelektrijaamale elektritootmise juhtimissüsteem, mis toodab hüdroenergiat sel ajal kui energia hind on kõrge. Seade sobib ka erinevatesse automatiseeritud tehastesse, et hoida masinaid töös just siis kui elektrihind on kõige odavam (näiteks automaattootmine, saekaatrid jms).

BlindSense (toetussumma 8106 eurot) on vaegnägijatele ja pimedatele suunatud riistvara, mis hõlbustab suhtlust nutiseadmetega. Prototüüp suudab nutiseadme ekraani puudutades tähti lugeda ning edastab need reaalajas Braille pimedakirjas ja ka audios.

Parimad idee selgitasid välja Prototroni ekspertkogu liikmed koosseisus Priit Alamäe (Nortal), Jaak Raie (Tehnopol), Robert Kitt (Swedbank), Jaanus Tamm (Defendec), Margus Uudam (EstVCA), Yrjö Ojasaar (Solon Partners), Andrus Oks (SmartCap) ja Siemon Smid (TTÜ).

Võitnud meeskonnad hakkavad äriideed ellu viima Prototroni rahastuse toel Tehnopoli Startup Inkubaatori ärimentorite käe all. 

Prototron on Swedbanki, Tallinna Teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli asutatud rahastu, mis toetab nutikatele ideedele käegakatsutava kuju andmist. Tänaseks on rahastuse saanud 18 meeskonda kogusummas 226 000 eurot. Rahastuse abil on edukalt turule jõudunud 7 toodet ning lisainvesteeringutena on meeskonnad kaasanud ligi 2 miljonit eurot. 

Järgmise taotlusvooru tähtaeg on 15. märts 2015.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755