Autor: Kadrin Karner • 3. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT eelarved tuleval aastal pigem suurenevad

Suuremad pangad ja küsitletud mobiilioperaatorid kinnitasid IT uudistele, et nende infotehnoloogia kulutused ning eelarve 2015. aastal saab olema suurem kui sel aastal.

„SEB Eesti üksuse 2013. aasta kulutused IT ja elektrooniliste toodete arendusele oli 3,1 miljonit eurot, 2012. aastal 2,9 miljonit eurot. 2014. aasta kulu on suurem kui 2013. aastal. Trend läbi viimaste aastate on olnud kasvav, mis ilmselt lähiaastatel ei muutu,“ andis tuleviku osas vastuse SEB Eesti kommunikatsioonijuht Evelin Allas.

Swedbank märkis, et nende IT osakonna eelarves on tuleval aastal oodata minimaalseid muutusi ning eelarve maht jääb samaks, mis sel aastal. „Eelkõige keskendutakse panga töö efektiivsuse tõstmisele ja oluliseks osaks on ka erinevate teenuste digitaliseerimine,“ ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask. Millised täpsemalt saavad olema panga tuleva aasta IT alased investeeringud pressiesindaja sõnul kommenteerida võimalik ei ole.

Elisa Eesti sõnul on neil tuleval aastal plaanis IT investeeringute osakaalu suurendada, kui palju täpselt, Elisa IT-juht Toomas Polli ei täpsustanud. Tele 2 Eesti käib julgelt välja ka numbri: „järgmisel aastal tegeleme rohkem just IT-arendamisega ning IT eelarve suureneb ligi 30 protsenti,“ vahendas Tele 2 Eesti kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt. Tema sõnul on Tele 2 viimase kahe aasta suuremad investeeringud ehk ligi 40 miljonit eurot, teinud Tele 2-e võrku, tänu millele on see kogu pikkuses nüüd riigi moodsaim.

Tuleval aastal on Tele 2 Eesti fookus kliendikogemuse parendamisel: „tõhustame süsteeme, millega kliendid kokku puutuvad ning ka meie enda sisemisi kliendihaldussüsteeme – näiteks kodulehekülg, data warehouse, arveldus- ja müügisüsteemid,“ rääkis Saarvelt.

Elisa IT juht Toomas Polli vastas: „Me ei investeeri senisest enam põhisüsteemidesse, vaid suurendame investeeringute osakaalu uute teenuste väljaarendamisel. Elisa visioon ja eesmärk on panustada senisest enam uute era- ja ärikliendilahenduste välja arendamisse.“ Ta lisas, et samuti panustab Elisa tuleval aastal olemasolevate edukate teenuste edasi arendamisse. „Juba turule toodud teenustest jätkame e-kanali ning Elisa Raamatu edasiarendamist. Teenused on edukalt turule toodud ja hästi kasutajate poolt vastu võetud, kuid plaanime nende teenuste kasutamisel kliendile funktsionaalsusi veelgi juurde lisada.“

IT-ettevõtetest oli järgmise aasta eelarveplaanidest meeleldi nõus rääkima Fortumo. „Fortumo käive on 2014. aastal taaskord suurenenud ja lisatulu suuname tagasi ettevõttesse, et tõus jätkuks ka tulevikus. Eelkõige kulub raha kahele meie jaoks äärmiselt olulisele teemale – arendusmeeskond ja Aasia,“ vastas Fortumo tegevjuht Martin Koppel. Tema sõnul on ettevõttel plaanis tuleval aastal kasvatada olemasoleva arendusmeeskonna oskusteavet ja värvata juurde inimesi Eesti kontoritesse, et „meie tehniline platvorm oleks võimeline töötlema vähemalt 500 miljonit makset aastas.“ Fortumo laiendab ka müügikontoreid Pekingis, Shanhais, Delhis, Mumbais ja Singapuris eelkõige seetõttu, et Aasias kasvab mobiiliturg kõige kiiremini ja toob Fortumole pikas perspektiivis kõige enam tulu, ütles Koppel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755