Autor: Merlin Mägi • 9. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigi Teataja veebileht kolis pilve

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK), Justiitsministeeriumi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ja Microsofti korporatsiooni ühise uurimisprojekti käigus katsetati Riigi Teataja võrguväljaande majutamist  virtuaalses andmesaatkonnas ehk rahvusvahelises pilveteenuses.

RIK-i direktori Mehis Sihvarti sõnul sisaldab Riigi Teataja võrguväljaanne üksnes avalikku teavet, kuid on oluline seda võimalike küberrünnakute eest kaitsta, et tagada elanikkonna jaoks õigusteabe pidev kättesaadavus ning hoida riigi rahvusvahelist mainet.

„Justiitsministeerium peab tagama Eesti õiguskorra kättesaadavuse igal ajal. Rahvusvahelise pilveteenuse kasutamine tõstab küberrünnetele vastupanu võimekust ning suurendab infosüsteemide töökindlust,“ lausus Sihvart.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsleri Taavi Kotka sõnul on uurimisprojekt osa riigipilve kontseptsiooni elluviimisest, mille kohaselt peab sõltumata kriisiolukorrast olema tagatud nii riigi toimimiseks vajalike teenuste kättesaadavus kui olulisemate registrite digitaalne järjepidevus. Selleks luuakse võimalused andmete hoidmiseks avalikes pilveteenustes või serverites, mis asuvad Eesti saatkondades või sõbralike riikide territooriumitel. Nii luuakse Eesti riigi nn andmesaatkonnad.

„Oleme Eestis digitaalsetest lahendustest sõltuvuses. See on meie suur pluss, kuid samas ka väljakutse – meil ei ole võimalik mitmes olulises valdkonnas enam paberi peale tagasi minna,“ ütles Kotka. „ Füüsilised ja virtuaalsed andmesaatkonnad aitavad kindlustada riigi digitaalset järjepidevust.“

Kotka rõhutas, et rahvusvahelisi pilveteenuseid kasutati vaid nende andmete hoidmiseks, mis on nii ehk naa avalikud, nagu näiteks Riigi Teataja. Juurdepääsupiiranguga andmeid uurimisprojekti käigus virtuaalsesse andmesaatkonda ei paigutatud

Uurimisprojekti raames katsetati avalikke andmeid sisaldavate veebilehtede paigutamist ja toimimist Microsofti Azure’i pilves. Viidi läbi koormustestid ja testiti elektroonilise Riigi Teataja täisfunktsionaalsuse sh uute aktide avaldamist, õigusaktide otsingut jm toimimist pilves.

Projekti lõpus kirjeldatakse tulemusi ja järeldusi ning tehakse need kõigile kättesaadavaks 2015. aasta alguses. Uurimisprojekti eraldi ei rahastatud ja osapooled tegid seda koostöö korras.

Allikas: Registrite ja Infosüsteemide Keskus

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755