Autor: Kadrin Karner • 12. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja Läti allkirjastasid digitaalselt esimese piiriülese e-dokumendi

ITL ning Läti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Assotsiatsioon (LIKTA) allkirjastasid Riias koostöömemorandumi, eesmärgiga arendada kahe riigi vahel e-teenuseid.

“LIKTA ja ITLi vahelise memorandumi allkirjastamine annab kinnitust, et Eesti ja Läti omavahelised piiriülesed e-teenused on kättesaadavad ja kasutatavad ning mõlemad riigid saavad asjaajamist oluliselt lihtsustada, allkirjastades e-dokumente digitaalselt,“ sõnas ITL-i  president Anneli Heinsoo. Riikidevaheline koostöö toetab ja tugevdab tema sõnul piiriüleste digitaalteenuste arendamist ning levikut nii Lätis kui Eestis. „See on järjekordne näide riikidevahelise e-ärikeskkonna toimimisest ning samm edasi ühtse digitaalse turu arendamisel Euroopa Liidus.”

LIKTA president Signe Balina rõhutas pärast dokumendi allkirjastamist, et võimalus allkirjastada dokumente elektrooniliselt ja rahvusvahelisel tasandil, pakub laialdaselt koostöövõimalusi nii era- kui avalikule sektorile. „Ühtlasi soodustab see uute piiriüleste digitaalteenuste arengut.”          

e-dokument allkirjastati 11.12.14 LIKTA 16. aastakonverentsil. Sündmuse juhatas sõnavõtuga sisse Euroopa Komisjoni digitaalse ühisturu asepresident Andrus Ansip. Ansip meenutas, et teadaolevalt digiallkirjastati maailma esimene valitsustevaheline kokkulepe Eesti ja Soome vahel täpselt aasta tagasi. Fookuseks oli ühine e-teenuste arendamine.

Tänaseks on toimunud digitaalseid allkirjastamisi Eestis enam kui 189 miljonil korral ning Lätis enam kui 7 miljonil korral. Piiriüleste digitaalsete dokumentide allkirjastamine on Läti ja Eesti vahel võimalik eParakastitajs 3.0 ja DigiDoc3 rakendustesse sisse ehitatud uue funktsionaalsuse abil. Suund on teenust edasi arendada nii, et rakendused suudavad lähitulevikus ka lugeda ühtset bdoc formaati.

Mis on mis

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit (ametlik lühend ITL) on vabatahtlik organisatsioon, mille peaeesmärk on ühendada Eesti infotehnoloogia- ja telekommunikatsiooniettevõtteid, arendada nende koostööd Eesti suundumisel infoühiskonda, esindada ja kaitsta liikmesettevõtete huve ning väljendada nende ühiseid seisukohti. Liidu põhilised tegevussuunad on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonna populariseerimine, erialase hariduse edendamine ja seadusandluse parandamine.

Läti Info- ja Kommunikatsioonitehnoloogia Assotsiatsioon (LIKTA) on 1998. aastal asutatud Läti juhtiv valitsusväline professionaalne IKT  ühendus, mis koondab enam kui 75 IKT ettevõtet, haridus- ja teadusasutust ja IKT valdkonnas tegutsevat eraisikust liiget. LIKTA peamiseks eesmärgiks on arendada infoühiskonda ning edendada valdkonnaalast haridust, tööstust ja eksporti. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755