16. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

26 riiki õpivad Eesti e-riigi lahendustelt

Sel aastal on E-riigi Akadeemia aidanud e-riigi lahendusi kasutusele võtta 26 riigis. Suuremahulisemaid arendustest Armeenias, Ukrainas, Moldovas, Kõrgõzstanis ja Palestiinas kirjutab ITuudistele E-riigi Akadeemia tegevjuht Arvo Ott.

Endistest idabloki riikidest on kiire e-valitsemise areng olnud Ukrainas, Moldovas, Kõrgõzstanis, Aserbaidžaanis ja Armeenias. Seejuures Kirgiisis, Armeenias ja Moldovas on rakendust leidnud Eestiga väga sarnased e-valitsemise lahendused. Aserbaidžaan on aga meie mobiil-ID-d edasi arendanud ja kasutab hetkel maailma moodsaimat autentimissüsteemi. Kaugematest kantidest hakkab e-riik reaalsuseks saama ka Palestiinas, kuhu oleme koos tehnoloogiafirmadega rajanud riigiasutuste andmevahetuskeskkonna x-tee.

E-valitsemise kõrval pakub teistele riikidele järjest enam huvi küberturbe teema, mis väljendub kasvavas koolituste arvus ja suuremates projektide käivitumises Moldovas ja Kõrgõzstanis. Selle kõrval oleme eestvedamas küberturbe indeksi loomist, mis aitaks hinnata erinevate riikide küberturbe taset ning jagada sellele tuginedes ka parimaid praktikaid. Piloodi käigus vaatleb akadeemia kübeturbe taset Ukrainas, Moldovas ja teistes idapartnerlusmaades.

E-riigi arendamisest piiri tagaSelle aastaga lõppes mastaapne kaheaastane e-teenuste arendamise projekt Armeenias, millega loodi kõigile elanikele riigi poolt e-postiaadressid, et parandada riigil kodanikega suhtlemist. Samuti rajati rahvastikuregistrile elektrooniline süsteem, statistikaametile elektrooniline suhtluskeskkond ja e-politseile veebipõhised teenused.

Ka Ukraina on olnud viimastel aastatel rohkem E-riigi Akadeemia fookuses. Nii on Eesti eksperdid aidanud Ukrainas juurutada e-valitsemist kohalikul tasandil Lääne-Ukrainas, kus on käivitatamisel neli projekti elektroonilise dokumendihalduse, mobiililahenduste, geograafilise infosüsteemi ning kõnekeskuse kasutuselevõtuks. Suurima projektiosana saab Lvivi linnavalitsus endale täismahulise digitaalse dokumendihaldussüsteemi. 2014. aastast on alustatud tegevusi ka keskvalitsuse tasandil, et toetades Ukraina e-valitsuse agentuuri loomist ja e-teenuste juurutamist.

Moldovas on e-Eesti teadmised ära kulunud avatud valitsemise ja kaasamise edendamises infotehnoloogia kaasabil ja küberturbevõimekuse kasvatamisel. Valmimas on kaasamise käsiraamat valitsusasutustele avatud valitsemise põhimõtete elluviimiseks igapäevastes tööprotsessides ning küberjulgeoleku strateegiale vastav rakendusplaan ning pilootministeeriumi jaoks küberjulgeoleku teekaart.

Kõrgõzstanis on E-riigi Akadeemia alustanud riigi finantsjuhtimissüsteemi võimaliku reformikava väljatöötamist lähtuvalt Eesti kogemustest. Valminud on aga e-konsuli rakenduse prototüüp, mis võimaldab muuta riigil viisataotlemist jm konsulaartoiminguid veebipõhiseks.

Palestiina on üks kolmest riigist, kus akadeemia on aidanud juurutada andmevahetuse kesksüsteemi x-teed, et luua nö e-riigi skelett, mille peale saab ehitada valitsusülesed e-teenused. Eesti IT-firmade toel on loomisel vähemalt 15 e-teenust, mis kasutavad loodud keskksüsteemi ja andmebaase. X-tee sarnase lahenduse juurutamist alustas akadeemia ka Namiibias.

Aafrikas on e-valitsemist toetavaid tegevused käimas ka Tuneesias, kus akadeemia nõustab valitsust kodanike digitaalse identiteedi kandja  valikul ja rakendamise ettevalmistamisel.

Arendused naabruskonnasEestiga seotud aredusena on E-riigi Akadeemia ettevalmistamas Läänemere piirkonna riikide maksualase andmevahetusplatvormi ühendamist x-teega, et kiirendada oluliselt riikidevahelisi maksualaseid päringuid ja kokku hoida aega ja raha nii maksuametitel kui ka inimestel, kes on seotud majandustegevusega välisriikides. Ühine platvorm edendab ka riikide koostööd maksupettuste ja maksudest kõrvalehoidmise tuvastamisel.

Piiriüleselt on juurutatud ka kaks omavalitsustele suunatud e-teenust, et vahendada arhiivide andmeid Narva, Slantsõ ja Kingissepa arhiivide vahel.

Samuti osaleb akadeemia Euroopa Komisjoni projektis pilvetehnoloogiate kasutuselevõtu ettevalmistamiseks Euroopa Liidu riikides avalikus sektoris. Ettevalmistuse käigus määratletakse rahvusvahelised avaliku sektori nõuded pilvandmetöötlusele, toetatakse uute lahenduste pakkumist turul ning nende kasutuselevõttu avalikus sektoris.

Konkreetsete lahenduste juurutamise kõrval on E-riigi Akadeemial oluline roll ka Eesti e-riigi ülesehituse ja IKT lahenduste tutvustamisel maailmas. IKT lahendusi on käinud oma silmaga vaatamas ja kuulamas enam kui 20 riigi ligi 200 kõrgemat ametnikku ja poliitikut. Uudistajaid on jagunud Panamalt Bhutanini ja Valgevenest Araabia Ühendemiraatideni. Pikaajalisema koolituse läbivad Valgevene ametnikud, keda haritakse e-valitsemise, internetipõhiste rakenduste ja küberturvalisuse teemadel.

E-riigi tutvustamist ja lahenduste väljatöötamist välisriikides on toetanud Eesti Välisministeerium, Euroopa Komisjon, USA valitsuse arengukoostööorganisatsioon USAID, Rootsi valitsuse arengukoostööorganisatsioon SIDA, Avatud Eesti Fond, Suurbritannia Saatkond Tallinnas, ja Sveitsi valitsuse arengukoostööorganisatsioon Swiss Contribution. Eestisiseseid tegevusi on toetanud Avatud Eesti Fond, EMSL, Vabaühenduste fond ja Tartu linnavalitsus.

Autor: Arvo Ott

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755