Autor: Kaido Einama • 17. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tarkvarafirma arendab uue põlvkonna lennukimeelelahutust

Lufthansa ja Virgin Australia lennukites kasutatavad uued juhtmevabad meelelahutussüsteemid on loonud Eesti tarkvarafirma, kelle kõik kliendid paiknevad väljapool Eestit.

Täiesti uuenduslikuna lennundusse tulnud meelelahutussüsteem, mida Virgin Australia hiljuti kasutama hakkas, võimaldab filme nautida mitte tuima puutetundlikkusega tuhmilt ekraanilt istme seljatoes, vaid isiklikku tahvlit või telefoni kasutades. BoardConnecti nimelise süsteemi arendamise taga on Eesti tarkvarafirma Axinom Eesti, mille Tallinna ja Tartu kontoritest on pärit ka näiteks tarkvaraarendajate Facebook CodeZone ja palju ülipopulaarseid Xboxi rakendusi.

Multimeedia uus tase lennukitesAxinomi üks olulisimatest tarkvaraarenduse suundadest – lennukites kasutatav juhtmevaba meelelahutussüsteem – on veel üsna konkurentsivaba. Seda seepärast, et võimalus oma nutiseadet lennukis kasutada, laadida ja võrguga ühendada, on alles üsna värske.

Axinom koos oma tellijaga aga tabas paar aastat tagasi trendi: reisijad peavad lennukis saama multimeediat vaadata oma seadmest – oma isiklik nutitelefon või tahvel on ikka kõige mugavam ja enamasti ka parema kvaliteediga kui seljatoe ekraan. Pealegi on 90% reisijatest lennukis mingi oma seade kaasas. Isikliku mobiilseadme kasutamist takistas aga see, et vidinate akud said kiiresti tühjaks. Laadimispesade levikuga istmekohtadel see takistus küll kadus, kuid  lennukites oli veel teinegi probleem – õhkutõusmisel ja maandumisel ei tohtinud oma seadmeid kasutada. Euroopa lühematel lendudel tähendas see 40 minutit oma seadmetest eemalolekut ja pardameelelahutuse kasutamiseks ei jäänudki siis kuigi palju aega. Nüüd on seegi tõke kadumas.

Axinom Eesti tegevjuht Oleg Knut oli kord Airline Passenger Experience Associationi (APEX) töötoas kohal ja keegi ei osanud seal tuua kindlaid näiteid, millal reisijate mobiilid oleksid lennuki seadmeid mõjutanud. „Juba 30 aastat on tehtud katsemõõtmisi ja pole leitud tõestust mobiilide ohtlikkusele,“ räägib Knut.

Igaühele film oma seadmesseAxinom on arendanud Lufthansa Systemsile toote BoardConnect, mida Lufthansa tütarettevõte edasi müüb. Just nende kaudu jõudiski esimesena lennukitesse juhtmevaba meelelahutussüsteem, mida võis kasutada oma seadmega. Kaks aastat tagasi oli see sensatsioon, mida polnud ühelgi lennufirmal. Nüüd on juba paljudel.

Toimimispõhimõte on kasutaja jaoks lihtne: oma seadmes oleva rakenduse või veebiaadressi kaudu saab lennuki multimeediateenustele lihtsalt ligi. Kliendi nutiseadmetesse installitud tarkvara peab aga vastama rangetele lennundusreeglitele: näiteks meeskonna teadaanded peavad alati katkestama filmi esitamise ning hiljemalt poole sekundi jooksul peab stjuardessi või piloodi hääl „eetrisse“ jõudma.

Kuidas aga olla kindel, et kõik see töötab terve meeletult pika nimekirja praegu kasutusel olevate seadmetega?

Axinomil on selleks Tartus katsestend, kus on rivis mitu riiulitäit uuemaid ja vanemaid mobiile ja tahvleid, uhiuute ja vanemate tarkvaradega. Aga Lufthansa Systemsi taolised suurkliendid testivad oma laboris, kuidas peab võrk ning tarkvara vastu, kui üle kolmesaja reisija kõik korraga oma nutiseadet näppima hakkavad.

Mida toob tulevik?

Oleg Knuti sõnul on lennumeelelahutuse uus trend nn hübriidsüsteemid, kus saab kasutada lennuki sisseehitatud ekraani ja oma isiklikku seadet koos.

„Kujuta ette, et vaatad näiteks seljatoe-ekraanilt filmi, aga tahad samal ajal juba järgmise filmi vaatamiseks valmis panna. Siis saab seda teha oma isiklikult seadmelt, samal ajal kui suurel ekraanil jookseb film edasi,“ ütleb Knut.

Igaühe enda mobiil või tahvel muutub siis mugavaks puldiks ja lisaekraaniks. Kahe ekraaniga multimeedialahenduses on aga oi kui palju uusi võimalusi, kasvõi mängude vallas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755