Autor: Kadri Põlendik • 14. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidamistarkvara pakkujad panid kliendid sundseisu

Mullu levinud ametnike retoorika, et 1000euroste tehingute deklareerimine ei suurenda halduskoormust ega too kaasa lisakulutusi, on nüüdseks ümber lükatud, sest raamatupidamisteenuse pakkujad on pidanud hindu tõstma.

Ja selge on see, et kogu hinnatõus jäi ettevõtjate kanda. "Loomulikult, sest kõik raamatupidamisfirmad on sunnitud programmilisad ostma ja tänu sellele meie hind ka tõuseb,“ vastas Haiba Auditi juht Virge Haiba küsimusele, kas ettevõte on pidanud oma teenuse hinda tõstma. Ta lisas, et teise tegurina on hinda kergitanud töökoormuse kasv.

Aasta raamatupidajaks tunnistatud Urve Laur nentis, et tarkvara puhul on hinnamõjutajaid palju, sest kliendil võib olla oma tarkvara. Ja samuti kasutab tema ettevõte IMG Numeri mitut erinevat tarkvara.

Majandustarkvara pakkuja Excellent Business Solutions Eesti AS juhatuse liige Tõnu Schilf ütles mullu kevadel ja kordas nüüdki, et nende lepingulistele klientidele deklareerimise muutumine lisakulutusi ei too. See aga eeldab, et kliendid on juba aasta tagasi üle läinud kõige uuemale tarkvarale, millele on 1000euroste arvete deklareerimist puudutav muudatus juurde lisatud. Kes õigel ajal vahetust ei teinud, on nüüd sunnitud ostma uue tarkvara, et vajalikku muudatust saada, ja see võib väga kalliks minna.

Nii juhtuski IMG Numeris, mis ei saanud jätkata vana versiooni kasutamist, hoolimata sellest, et see oli töökorras ja kasutuskõlblik. Lauri sõnul oldi fakti ees, kas võtta uus versioon või hoopis tarkvara vahetada. Otsustati esimese kasuks, sest andmebaaside seotus oleks vahetuse keeruliseks teinud. Uus versioon tähendas ettevõtete tõstmist ühest serverist teise, mis tõi omakorda 800 eurot lisakulu.

16 000 eurot uue tarkvara eest

IMG Numeril on ka üks klient, kes tegutseb Eestis, Lätis ja Leedus ning kasutas raamatupidamistarkvara vanemat versiooni, millele enam 1000euroste arvete deklareerimise lisa ei tehtud. Versiooni uuendamiseks tehti talle 16 000 eurone hinnapakkumine. "Ta peab maksma kõik vanad arendustasud juurde selleks, et saaks selle, mida täna müüakse. Kuigi tal kõik töötab vana versiooniga. Nemad loobusid ja pigem maksavad meile selle eest, et teeme Excelis need aruanded ära," rääkis Laur.

Äripäevale on teada ka juhtum, kus ühe ettevõtte raamatupidaja pidi programmivahetuse tõttu välja käima 4000-5000 eurot. Äripäevale endale läks programmilisa maksma 2000 eurot.

Napal ASi omanik Toomas Laanpere ütles, et temal kulus 1000euroste arvete deklareerimisele 640 eurot, mis kattis kahe tarkvarapaketi hinna. Kuigi kulutus ei ole suur, oli Laanpere muudatuse vajalikkuse suhtes väga kriitiliselt meelestatud. Loe pikemalt Äripäevast

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755