Autor: Merlin Mägi • 16. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Proeksperdi töötajad ostsid taanlastelt firma välja

IT-ettevõtte Proekspert suuromanik Taani firma Danfoss müüs oma osaluse ettevõtte töötajatele.

Proeksperdi eestvedaja Marko Sverdliku sõnul on tehing firma jaoks märgilise tähendusega. “Meie unistus on olnud, et Proekspert oleks meie enda inimeste ettevõte. Usume, et parim organisatsioon on see, mille töötajad on ka ise omanikud,” kirjeldab Marko väljaostu seost ettevõtte filosoofiaga.

21 aastat tegutsenud ettevõtte ainsad omanikud on nüüd selle asutajad Raivo Vilu, Vambola Kotkas ja Andrus Suitsu ning üle 10 aasta ettevõttes töötanud Andrus Kuus ja Marko Sverdlik.

Lepingu allkirjastanud Danfossi asepresidendi Troels Peterseni sõnul on neil omanikusuhte muutuse üle hea meel ning et see annab Proeksperdile võimaluse oma ettevõtet veelgi edasi arendada. “Proekspert jääb Danfossi strateegiliseks partneriks ning senine viljakas ja edukas koostöö jätkub,” lisas Petersen.

Proekspert oli Danfoss Grupi liige alates 2003. aastast, mil Taani suurettevõte ostis 51% firma aktsiatest. 2009. aastal suurendas Danfoss oma osalust 75,2%-ni, ülejäänu jagunes viie eestlaste vahel mitte võrdsetes osades, suurim osalus oli Kotkal, kes on ka pärast eilset tehingut suurim aktsionär. Tehingu väärtust osapooled ei avalda, kuid ostjad pidid lisaks oma kapitalile võtma ka laenu. Kellelt laenu saadi, on konfidentsiaalne.

Proekspert on üks esimesi Eesti tarkvaraettevõtteid, mis on tegutsenud alates 1993. aastast. Ettevõte pakub tarkvaralahendusi telekommunikatsiooni, panganduse, automatiseerimise ja tarkade seadmete ning ärianalüüsi valdkonnas. Ettevõtte suuremad kliendid lisaks Danfossile on TeliaSonera Finland, Eesti Telekom, Microsoft, Swedbank, Danske Bank ja mitmed Eesti Vabariigi riigiasutused. Ettevõttes töötab üle 120 spetsialisti.

Danfoss on üks suurimatest tootmisettevõtetest Taanis. Globaalse haardega firma, mis annab tööd enam kui 24 000 inimesele üle maailma, tegeleb erinevatele tööstusharudele toodetavate mehaaniliste  ja elektrooniliste komponentide uurimise, arendamise ja tootmisega, nende müügi ning teenindusega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755