Autor: Merlin Mägi • 21. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5G vallutab maailma aastaks 2020

„Uued tehnoloogiad on mobiilses internetis välja tulnud keskmiselt kümne aasta järel ning tõenäoliselt läheb nii ka 5G turuletulekuga,“ märkis Eesti Telekomi tehnoloogadirektor Tiit Tammiste.

Esimese 4G võrgu maailmas avas TeliaSonera 2009. aasta lõpus, EMT tegi selle sammu aastal 2010. 5G võrgu avamiseks prognoositakse aastat 2020. Jaapanis on operaator DoCoMo juures 5G juba testimisel, ka Hiinas ja Lõuna-Koreas plaanitakse testidega alustada. USA-s ja Euroopas on 5G arendus praegu ülikoolide ja innovatsioonilaborite juures.

„Eesti Telekom on praegu juurutamas 5G testimiseks vajalikku tehnoloogiat oma võrgus. Testidega plaanime alustada tõenäoliselt 2016. aasta teises pooles,“ ütles Tammiste.

Ericssoni innovatsioonistuudios Stockholmis tutvustati esimest 5G terminali, mis võimaldab interneti kiiruseid kuni 100 Gbit/s. Testi käigus saavutasid Eesti Telekomi testijad kiiruse 4,4Gbit/s.

5G turuletoomise põhjuseks on andmemahtude pidev ja kiirenev kasv. 5G võimaldab veel rohkem seadmeid omavahel suhtlema panna.

„Asjade interneti sündi näeme juba  4G võrgu baasil, kuid ühel hetkel jääb sellest väheks ning vaja on uut, suuremate mahtude ja kiirustega võrku ehk 5G-d,“ märkis Tammiste.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755