Autor: Kadri Põlendik • 27. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurimad investeeringud Eesti idufirmadesse

Eelmisel aastal investeeriti Eesti idufirmadesse kokku 70,4 miljonit eurot, mis on 2,3 korda rohkem kui 2013. aastal, selgub Garage48 eestvedamisel koostatud kokkuvõttest.

Eelmise aasta suurim investeering tuli reklaamivõrgustikule AdCash, mis sai 20 miljonit eurot Prantsuse riskikapitalifirmalt Naxicap Partners. Siiani üsna varjus olnud ettevõttele oli see esimene rahakaasamine.

Suuruselt järgmine oli 18,4 miljoni eurone rahasüst valuutaülekandeid pakkuvasse TransferWise'i. Tehinguga lisandus ettevõttele uus investor – maailmakuulus suurärimees Richard Branson. Investeerimisringis osalesid ka senised investorid Valar Ventures, IA Ventures, Index Ventures, TAG ja Kima Ventures.

Kolmandale kohale platseerus virtuaalselt proovikabiini arendav Fits.me, mis sai 7 miljonit eurot. Erinevalt eelmistest tehingutest oli siin mängus ka kohalik kapital Arengufondi investeerimisettevõttest SmartCap, mis oli ka varem idufirmasse investeerinud. Nende panus sel korral oli 200 000 eurot.

Eestlaste tehtud suurim investeering oli SkeletonTechi, mille üks investoreid UP Invest panustas 2,2 miljonit eurot. Superkondensaatorite arendaja ja valmistaja juulis saadud investeering oli kokku 3,9 miljonit eurot, teisi investoreid ei ole avaldatud.

Eestlaste investeeringute nimistus järgmisena tuleb kaks 700 000 euro suurust rahasüsti. Üks läks aprillis keeleõppeprogrammile Lingvist, mis kaasas kokku 1 miljoni jagu kapitali. Kohalikest investeerisid idufirmasse SmartCap ja mitmed ingelinvestorid.

Teine sama suur summa läks eestlastelt taksoteenust pakkuvale Taxifyle, mis kaasas mullu detsembris 1,4 miljonit eurot. 700 000 euro sees olid investeeringud näiteks AdCashilt ja ingelinvestoritelt Indrek Kaselalt ja Rain Rannult.

TransferWise'i 51,6 miljoni eurose tehinguga on juba praegu täidetud 70% eelmise aasta kogu investeeringute mahust. Kui vaadata veel, et iga aastaga on Eesti idudesse tehtud investeeringute summa kasvanud 20–30 miljoni euro võrra, võib oodata, et sel aastal saavad Eesti start-up'id kokku ca 150 miljoni euro eest investeeringuid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755