Autor: Kadri Põlendik • 28. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA leht: TransferWise paneb pankurid muretsema

Tehnoloogiaettevõtete pealetung on pannud muretsema Briti keskpanga juhi Mark Carney, kelle hinnangul ei suuda valitsused nende tegevust piisavalt reguleerida, vahendas Business Insider.

Eelmisel nädalal Davosis majandusfoorumil esinenud Carney ütles, et muretseb, kuidas tehnoloogia võib segi paisata pangandus- ja finantssektori samamoodi, nagu see on muutnud ajalehti, raadiot ja postiteenuseid.

Business Insider tõi välja, et eestlaste idufirma TransferWise'i saadud värske 51,5 miljoni eurone investeering annab Carneyle veelgi rohkem põhjust muretsemiseks. "Tehnoloogia start-up'id töötavad nii kiiresti, kui suudavad, et muuta traditsioonilised pangad 21. sajandi aurumasinatootjateks," seisab väljaandes.

Uber kui hoiatav näide

Carney ütles, et kujutab ette, kuidas tehnoloogiafirmad võivad teha pankadele sama, mida Uber teeb taksodele: hävitada nende äri, enne kui valitsused jõuavad neid reguleerida. USA taksofirma Uber töötab sarnaselt nagu eestlaste Taxify – nutitelefoni rakenduse kaudu saavad küüdisoovijad esitada oma päringu, mis edastatakse Uberi autojuhtidele. Vahe on aga selles, et ka juhiks saab hakata sisuliselt igaüks.

Uberiga sõit on üldjuhul soodsam kui n-ö tavalise taksoga osalt ka seetõttu, et selle tegevust ei reguleerita samamoodi nagu tavalistel taksofirmadel. Enamikes USA linnades on taksondus rangelt reguleeritud ja sellega tegelemiseks on vaja luba kohalikult omavalitsuselt. See on loonud hulga taksomonopole, mis võivad küsida kõrget hinda viletsa teenuse eest. Uber paneb oma teenusega aga taksoäri põlu alla, väidab Business Insider.

Samal ajal on taksofirmad kõvasti lobistanud, et piirata Uberi laienemist nii palju kui võimalik, sest ilmselgelt võib ettevõte vanad tegijad pankrotti ajada. Paljudes linnades, eriti väiksemates, on Uber märgatavalt rohkem eelistatud ja soodsam kui taksoga sõitmine.

TransferWise hirmutab

Samamoodi on ka TransferWise märksa rohkem eelistatud ja soodsam, kui minna panka, et saata kellelegi välismaale raha. Idufirma teenus töötab nii, et sisuliselt puudub vajadus reaalselt saata ja vahetada välismaist valuutat. Selle asemel ühildatakse saadetav makse kellegi teise sissetuleva maksega ja läbi kohaliku valuutaga kontode on mõlemad maksed kohalikud. Reaalselt ei lahku raha kordagi saadetavast riigist ja see teeb ülekanded odavaks.

Carney viitaski eelmisel nädalal olukorrale, kus tehnoloogiaettevõte tegeleb pangandusega, ilma et pankasid oleks vaja kasutada. Ta ütles, et panganduses seisavad ees muutused, mistõttu tuleb hakata kohe tegelema nende muutuste reguleerimisega, et ennetada tehnoloogia laastavat mõju. "Me ei tohi panna end olukorda, kus loome regulatsioone pärast asja toimumist. Ehk teisisõnu, peame olema valmis Uberi-sarnaseks olukorraks finantsteenustest," kõneles Carney.

Business Insideri hinnangul viitas keskpanga juht sellele, et pangad ei aima, milline oht neid ees ootab ja kui kiiresti tehnoloogia areneb, et purustada tradistioonilised finantsteenused.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755