Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 5. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kotka: Microsofti uuring näitas, et riigipilv on "tehtav"  

Virtuaalsete andmesaatkondade kontseptsioon võimaldab riigil oluliselt tõsta küberjulgeolekut, kuid lahenduse ulatuslikuks kasutuselevõtuks on vaja tõsta ühiskonna silmis pilvetehnoloogiate usaldusväärsust ning arusaamist neist.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsleri Taavi Kotka sõnul oli uurimisprojekt osa riigipilve kontseptsioonist. „Riigi toimimiseks avalikud teenused peavad olema kättesaadavad igas olukorras. Samuti tuleb tagada olulisemate registrite järjepidevus. Arvestades, et oleme enamiku andmetest  digitaliseerinud ja paberile tagasi minna ei ole võimalik, peame töötama välja lahendused, mis toimivad ka ulatuslike küberrünnakute või muude riskistsenaariumite korral,“ ütles Kotka. Ta lisas, et lõppenud uurimisprojekt ja selle käigus toimunud testimised näitasid, et tehniline valmisolek on olemas, kuid, nagu iga uue teemaga, tahavad detailid ja oskused täiustamist. Samuti on lahenduse ulatuslikuks kasutuselevõtuks vajalik kodanike usaldus riikide ja suurkorporatsioonide vastu.

Sel eesmärgil korraldab Äripäeva teemaveeb ITuudised.ee 19. veebruaril konverentsi, mil nimeks Pilvekonverents 2015. Selle sündmuse eesmärk on näidata ettevõtjatele, et andmete hoidmine nö pilves aitab muu hulgas ka ettevõtjatel kulusid kokku hoida. Rohkem konverentsi kohta SIIN

Microsofti uurimistöö käigus katsetati avalikke andmeid sisaldavate teenuste paigutamist ja toimimist kommertspilves. Riigi Teataja näitel analüüsiti, millised uut tüüpi riskid ja väljakutsed tekivad ning millist täiendavat küberkaitsetaset kommertspilve kaasamine riigipilve mudelisse juurde annaks. Lisaks analüüsiti potentsiaalseid andmete pilve paigutamisega tekkivaid õiguslikke küsimusi.

Rahvusvahelistesse pilveteenustesse paigutamist katsetati uurimisprojekti raames vaid avalike andmetega. Juurdepääsupiiranguga andmeid virtuaalsesse andmesaatkonda ei tõstetud.

Uurimisprojekti eraldi ei rahastatud ja osapooled tegid seda koostöö korras. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium jätkab riigipilve edasiarendamist ning raportis väljatoodud probleemvaldkondade lahendamist.

Uurimistöö viisid läbi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, justiitsministeerium, Registrite ja Infosüsteemide Keskuse ja Microsofti korporatsioon.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755