Autor: Merlin Mägi • 6. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laasik: Fortumol pole kunagi serveriparki olnud

Mobiilimaksete vahendamisega tegelev Fortumo on kasutanud alates 2009. aastast pilveteenuseid, serveriparki pole firmal kunagi olnud, ütles ettevõtte arendusjuht Marek Laasik.

19. veebruaril toimuvale "PILVEKONVERENTSILE 2015" tuleb muutunud IT juhtimisest rääkima Fortumo arendusjuht Marek Laasik. Küsisime, kuidas pilveteenused on firma äritegevust mõjutanud.

1. Millised on 3 kõige olulisemat muutust, mida tõi kaasa Fortumo kõigi andmete ja protsesside pilveteenustesse kolimine?

Fortumo on pilveteenuseid kasutanud aastast 2009, mil see oli pragmaatiline valik arvestades firma kasvu ja selle ootusi. Oma serveriparki pole firmal kunagi olnud, ning tagantjärele vaadates on see ka olnud mõistlik ja pragmaatiline valik. Eelkõige on see taganud selle, et ettevõte suudab väga kiirelt kasutusele võtta ja muuta uusi tooteid ja teenuseid, mida pilveteenuste pakkujad kasutavad, optimeerida tööjõukulutusi ning väga täpselt kasutada ressurssi vastavalt vajadustele.

2. Fortumo on rahvusvaheline ettevõte. Kuidas on pilveteenused mõjutanud rahvusvahelist ärijuhtimist?

Eelkõige läbi usalduse, mida on vaja rahvusvaheliste partneritega suhtlemisel, kasutades rahvusvaheliselt tunnustatud pilveteenuste pakkujat toob see endaga kaasa kindluse ja konkreetsuse pakutavate SLA-de koha pealt.

Erinevate riikide seadusandluse ja nende nõuetele vastavusse viimine on muutunud lihtsamaks, eelkõige tänu sellele, et reeglina on võimalik oma teenuseid majutada geopoliitiliselt väga erinevates piirkondades.Reeglina on ka teenusepakkujad nagu Amazon, Microsoft auditeeritud vastavalt rahvusvahelistele andmeturbestandarditele (näiteks PCI), mis on väga oluline kriteerium.

3. Tagasi vaadates, millise soovituse annaksid ettevõtete juhtidele, kes veel kaaluvad „pilve“ kolimist?

Eelkõige tasuks üle vaadata erinevad juriidilised aspektid, mis võivad tekkida teenuste eri geopoliitilistes piirkondades asumisest. Ka asjaolu, et tegemist on jagatud ressurssidega, võib mingitel tingimustel kitsendada või raskendada andmete majutust, sõltuvalt nende iseloomust ja nõuetest andmeturbele.

Mõelda maksab ka sellele, kas firmas on piisavalt hea ülevaade olemas oma teenustest ja nende haldamisest ning olemas kompetents, kes suudab ainult kaughallatavate süsteemidega toime tulla.

4. Kuhu on pilveteenused arenemas?

Väga selge on see, et puhas infrastruktuur kui pilves olevad serverid muutuvad järjest ebaolulisemaks ning laiemaks ja olulisemaks muutub hajusteenuste pakkumine. Näiteks on Azure peale võimalik üles ehitada väga keerulisi rakendusi kasutades ainult Microsofti poolt pakutavaid teenuseid ning keskendudes äriülesande lahendamise peale serveripargi haldamise asemel.

PILVEKONVERENTS 2015 - pilveteenus kui ettevõtte kasvumootor Aeg: 19. veebruar: Original Sokos Hotel Viru konverentsikeskus

Koht

Konverents käsitleb pilvetehnoloogia trende, pilvetehnoloogia võimalusi ja väljakutseid organisatsioonides ning IT juhtimise muutuvat rolli. Räägime pilvetehnoloogia turvalisusest ning tutvustame erinevaid virtualiseerimistarkvarasid ja pilvetehnoloogia projektide kogemuslugusid Eestis.

PÄEVAKAVA

09.00 – 09.30 Konverentsile registreerimine ja hommikukohv09.30 – 09.45 Moderaatori avasõnad, sissejuhatus ja päevakava tutvustus. Zone Media OÜ tegevjuht Riho Kurg

09.45 – 10.15 Pilvetehnoloogia trendid. HP tehnoloogiajuht Soomes ja Baltikumis(inglise keeles)10.15 – 10.45 Millega tuleb arvestada pilveteenuse valikul? Eesti Telekomi IT teenuste juht Endo Viires

Ari Saareks

10.45 – 11.15 Hübriidpilv kui kompromiss avaliku- ja privaatpilve vahel. Ekspress Digital OÜ tegevjuht Madis Tapupere

11.15 – 11.30 Kohvipaus

11.30 – 12.00 Turvalisest pilvest. Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) arhitekt Andres Kütt

12.00 – 12.30 Tundlike andmete käitlemine pilveteenuses Danske Bank`i näitel. SignWise tegevjuht Tiit Anmann

12.30 – 13.00 Ärikriitiliste protsesside talitluspidevus Digiretsepti näitel. Haigekassa IT osakonna juht Raimo Laus

 13.00 – 14.00 Lõuna

14.00 – 14.45 Avatud ja suletud lähtekoodiga virtualiseerimistarkvarad. Red Hat müügijuht Põhjamaades ja Baltikumis Toni Willberg (inglise keeles)

14.45 – 15.30 Muutunud IT juhtimine pilveteenuste kasutuselevõtuga. Fortumo arendusjuht Marek Laasik

15.30 – 16.15 Kuidas teha pilveteenust Eestist ehk miks Zone ehitas taristu Amsterdami. Zone Media tegevjuht Riho Kurg

16.15 – 16.30 Kokkuvõte ja konverentsi lõpetamine

Konverentsi soodushind kuni 9. veebruarini on 229 eurot (km-ga 274,80 eurot). Alates 10. veebruarist kehtib täishind 295 eurot (km-ga 354 eurot).

Registreeri SIIN..

Lisainfo: Merlin Mägi, telefon 6670 302 või kirjutades [email protected]

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755