Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 12. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idufirmade tegevus läheb lihtsamaks

Eile võttis riigikogu vastu seadusemuudatused, millega hõlbustatakse Eestis elukohta mitteomavate isikute osalemist idufirmade juhtimises ning lihtsustatakse raha kaasamist idufirmadesse.

Uus seadus lubab nõukogu koosolekutel sidevahendi abil osalemist ning kergendab vorminõudeid nõukogu otsuste vastuvõtmisel – nõukogu liikmed esitavad otsuse vastuvõtmiseks vajaliku hääle või muu tahteavalduse kirjalikult või muu sidevahendi abil.

Samuti näeb vastu võetud seadus ette, et osaühingul on õigus lasta välja vahetusvõlakirju osanike otsusel osakapitali tingimuslikuks suurendamiseks ning et juhatusel või nõukogul on kapitali suurendamise õigus. Need sammud võimaldavad idufirmadel senisest hõlpsamalt ja kiiremini ettevõttesse raha kaasata.

Kuna iduettevõtjate rahalised vahendid on piiratud, kasutatakse ettevõtja töötajate, juhtkonna ning muude ettevõtjasse panustavate isikute motiveerimisel lisaks tavapärasele töötasule (või selle asemel) laialdaselt optsioone, mis võimaldavad neil omandada kokkulepitud aja möödudes ettevõtjas osaluse, eeldusel, et nende töö- või teenistussuhe ettevõtjaga selle ajavahemiku jooksul jätkub. Seetõttu on optsioonide väljastamine iduettevõtja igapäevase tegevuse osa ning juhtkonnal peavad selleks olema piisavalt paindlikud õiguslikud võimalused.

Seadus jõustub 2015. aasta 1. juulil.

Autor: Äripäev .

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755