Autor: Merlin Mägi • 20. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laasik: kui omad serveriparki, siis jooksed umbe

Pilveteenused lasevad meil tegeleda oma põhitegevusega, rääkis Fortumo arendusjuht Marek Laasik ITuudiste Pilvekonverentsil.

Laasiku sõnul on Fortumo kasutanud Amazoni pilveteenuseid juba 2009. aastast ning üheks peamiseks põhjuseks on võimalus ettevõttel tegeleda oma põhitegevusega, milleks on mobiilimaksete lahenduste pakkumine. Samuti on Laasiku sõnul tootearendus muutunud oluliselt paindlikumaks ja kiiremaks, võimaldades luua erinevate seadistustega arenduskeskkondi ning teha testimisi. „Kui toode läheb edukaks ning raha tuleb peale, siis saad laieneda kiirelt. Kui omad enda serveriparki, siis jooksed umbe,“ selgitas Laasik.

Vähem tähtsaks ei pea Laasik ka kompetentse tööjõu saadavust kasutades rahvusvahelist pilveteenust. „Eestis on tööjõu saadavus IT sektoris väga marginaalne ning toimub inimeste üleostmine. Kui mõelda, millist kompetentsi on vaja rangetele nõuetele vastava pilveserveri ehitamiseks, siis selliste oskustega inimesi ei ole Eestis palju,“ märkis Laasik.

Olulisema juhtimiserinevusena tõi Laasik välja neli peamist punkti:

1. Paindlik eelarveplaneerimine. "Pilveteenused võimaldavad vabastada raha selle alt, mis juhtub kui 6 kuu pärast on teenust vaja hakata laiendama," lisas Laasik. "Aasias klientidele lähedale jõudmine on väga oluline ning oleme võimeliselt vastavalt vajadustele suurendama mahtusid". Puudub riistvara administreerimise kompetents. "See on lihtsustanud meie jaoks ka tööjõu palkamist. Kui me peaks täna tegelema nende inimeste kompetentside kasvatamisega, siis oleks see raske ülesanne ja viiks meid eemale meie põhitegevusest," selgitas Laasik.

2. Ressursside skaleerimine vastavalt vajadusele.

3.

4. Infrastruktuuri haldus on täisautomaatne.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755