Autor: Kadri Põlendik • 26. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip hakkab internetis murdma riigipiire

Andrus Ansipi üks eesmärke Euroopa Komisjoni digitaalse ühisturu asepresidendina on kaotada Euroopa Liidus asukohast sõltuv andmevahetus internetis ehk geoblokeerimine, mida ta enda sõnul südamest vihkab.

"On kaks loogikat - geoblokeerimise loogika ja siseturu loogika. Me peame oma valiku langetama. Need kaks ei saa koos eksisteerida," rääkis Ansip eile Brüsselis pressikonverentsil, kus ta andis ülevaate Euroopa Liidu ühtse digituru strateegiast. Ta märkis, et täna toimunud arutelul toetati sisesturu põhimõtet, mis tähendab, et tahetakse kaotada olukord, kus näiteks filmide või muusika ostmine ja vaatamine on ELi siseselt riigipiiridega piiritletud.

Ansip tõi võrdluseks võitluse rändlustasude kaotamisega, millega on tegeldud alates 2006. aastast. Ta avaldas lootust, et rändlustasud õnnestub peagi kaotada ja geoblokeerimise lõpetamisel ollakse edukamad. Lisaks märkis ta, et ühtne regulatsioon tuleb luua võimalikult kiiresti, sest muidu on Euroopas varsti 28 erinevat regulatsiooni ja kogu turg veelgi rohkem killustunud kui praegu.

"Põhimõtteliselt ma ei näe erinevusi nende lähenemisviiside vahel, mis on USAs ja meil Euroopa Liidus. Liikumist peab ühtmoodi kohtlema. Ei mingit blokeerimist ega midagi muud, aga samal ajal peame interneti avatuks jätma ka innovatsioonile," rääkis Ansip. Ta tõdes, et lätlased on oma eesistumise ajal teinud palju tööd, et leida konsensus neis põhimõtteis, mis puudutavad netineutraalsust.

Geoblokeerimise heast küljest tõi ta näiteks interneti hasartmängud, mille puhul on õigustatud, et nende kättesaadavus on asukoha järgi piiratud. Ansipi sõnul võib leida veel näiteid, kus geoblokeerimine on vastuvõetav, sest see on ainus võimalus kaitsta inimesi selles riigis, kuid ta märkis, et ei taha rääkida eranditest, vaid pigem eesmärgist kaotada geoblokeerimine Euroopa Liidus.

"Ma südamest vihkan geoblokeerimist, see on vanamoodne, see ei ole õiglane. Me ei peaks kasutama selliseid vahendeid 21. sajandil," sõnas Ansip.

Andrus Ansip tutvustas kolmapäeval Brüsselis pressikonverentsil Euroopa Komisjoni digitaalse ühisturu strateegia esimese arutelu tulemusi. Strateegiaga määratakse peamised valdkonnad, millega komisjon hakkab tegelema, et jõuda nii tarbijatele kui ka ettevõtjatele kasulike tulemusteni. Eesmärgid on parandada tarbijate ja ettevõtjate juurdepääsu digikaupadele ja -teenustele, kujundada digitaalsete võrkude ja teenuste jaoks soodne keskkond ning luua pikaajalise kasvupotentsiaaliga Euroopa digitaalmajandus ja -ühiskond.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755