Autor: Merlin Mägi • 26. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iglu edendab IT-haridust

Jutt Eesti IT-sektori kasvu pidurdavat tööjõunappusest kordub refräänina juba aastaid praktiliselt iga IT-ettevõtja suust. Lisaks järelkasvu hulgale on aga vähemalt sama kriitiline IT-hariduse sisu, mistõttu algatasid Iglu töötajad TTÜ äriinfotehnoloogia erialal uue õppeaine "Ärianalüüs".

Tarkvaraettevõtte Iglu tegevjuhi Kristjan Aiaste sõnul on läbikukkunud IT projektidest 70% ebaõnnestunud just puuduliku või ebakvaliteetse ärianalüüsi tõttu. IT-turul on selgelt näha, et nõudlus heade ärianalüütikute järele aina kasvab ning on hädavajalik tudengeid selles töö jaoks juba koolipingis paremini ette valmistada. „Olles IT-arenduse tööjõuturuga hästi kursis, sai lihtsalt ühel hetkel selgeks, et meil on vajalik ja ka võimalik anda omapoolne panus IT-hariduse kvaliteedi tõstmisesse. Otsustasime pakkuda koostööd Tallinna Tehnikaülikoolile, et jagada seal oma praktilisi kogemusi äriinfotehnoloogia õppesuuna tudengitega,“ selgitas Aiaste.

"Ärianalüüsi" ainekava on IT-magistrantide õppekavas käesolevast kevadsemestrist ning õppejõududeks Iglu spetsialistid. "Vastuvõtt tudengite ja ülikooli poolt on väga positiivne. Aines keskendutakse “miks”-küsimustele, vaadatakse miks IT-süsteeme luuakse ja millistele ärilistele nõuetele nad vastama peavad," lisas Aiaste.

TTÜ Informaatikainstituudi professori Rein Kuusiku sõnul on nimetatud õppeaine hea näide ülikooli ja erafirma edukast koostööst. “Tegemist on õppeainega, milles teooria ühendatakse praktikaga. Selle üheks eesmärgiks on õppijad kurssi viia, kuidas ärianalüüs reaalselt toimub,” sõnas Kuusik. Vaatamata sellele, et tegu on esmakordselt õpetatava valikainega, on tudengite huvi selle vastu üsna suur – aine on deklareerinud ligi 25 Äriinfotehnoloogia magistranti. “Aga mis veelgi rõõmustavam - üliõpilaste tagasiside on väga positiivne,” lisas Kuusik.

Eesmärgiks IT-hariduse hea kvaliteet

Ülikoolide ja IT-ettevõtete koostöös ei ole iseenesest midagi uut. Näiteks korraldavad mitmed IT-ettevõtted nn suveülikoole, mille kaudu leitakse endale uusi töötajaid. Suveülikoolide oht on aga Aiaste sõnul selles, et peale suvepraktikat hakatakse ettevõttes kohe tööle ning õpingud jäävad pooleli. Ka Tartu Ülikooli haridustehnoloogiakeskuse uuringu tulemused näitasid, et juba esimesel aastal langeb kolmandik IT-üliõpilastest ülikoolist välja. Põhjuseks on õpingute ajal tööle asumine või liiga suur õpikoormus töö kõrval.

Iglu eesmärk on aga Aiaste sõnul hoopis motiveerida üliõpilasi haridust võimalikult heal tasemel omandama, panustades omalt poolt selle kvaliteeti. „Järelkasvu ja IT-hariduse kvaliteeti panustamine on meie jaoks väga oluline,“ räägib Aiaste. Tema hinnangul tuleb IT-õppe kvaliteeti tõstmiseks Eesti haridussüsteemil jätkata tihedat koostööd IT-sektori ettevõtjatega. „Loodan, et Iglu koostöö TTÜ-ga on siin heaks eeskujuks, millest võidavad nii üliõpilased kui ka valdkonnas tegutsevad ettevõtted,“ lisas Aiaste. Lisaks on koostöö ülikooliga motiveeriv ka töötajatele – see on võimalus anda oma isiklik panus olulise mõjuga projekti ja IT valdkonna arengusse, jagada oma kogemusi ja saada juurde esinemisoskusi.

Iglu on Eesti tarkvaraarenduse, äri- ja IT-konsultatsiooni ettevõte, mis on spetsialiseerunud e-teenuste, avalike veebide ning erinevate rakenduste loomisele, pannes suurt rõhku kasutusmugavusele ja disainile. 2013. aasta alguses tegevust alustanud tarkvaraettevõte on seni näidanud kiiret kasvu nii müügikäibes kui kasumis. Möödunud aastal kasvatas Iglu võrreldes aasta varasemaga käivet kaks ja kasumit kolm korda. Iglu käive ületas möödunud aastal 2,5 miljonit eurot ja puhaskasum kasvas üle 300 tuhande euro.

Iglu suuremate klientide hulka kuuluvad Eesti Telekom, Maanteeamet, Eesti Energia, Nordea Pank ja teised suurettevõtted. Iglu annab tööd Tallinnas ja Tartus kokku ligi 50 IT-spetsialistile.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755