Autor: Merlin Mägi • 10. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 eestlast said süüdistuse rahvusvahelistes küberkuritegudes

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas seitsmele inimesele süüdistuse kuulumises kuritegelikku ühendusse, mis tegeles krediitkaardikelmustega ja Jaapanist pärit kriminaalse raha pesemisega, teatas prokuratuur pressiteate vahendusel.

26-aastast Sergeid süüdistatakse selles, et ta soetas kinniste internetifoorumite vahendusel varastatud krediitkaardiandmeid ning tellis nendega alates 2013. aasta lõpust kuni 2014. aasta sügiseni eri riikide veebipoodidest kaupu ja teenuseid vähemalt 30 000 euro väärtuses. Kaubad võeti välja peamiselt teistest Euroopa riikidest ning Sergei ja tema kaasosaliste värvatud kullerid toimetasid need Eestisse, kus korraldati asjade müük.

„Kümne kuu pikkuse perioodi kohta on kogutud süüdistuse esitamiseks piisavad tõendid, aga on viiteid ka sellele, et samamoodi kasutati võõraste inimeste krediitkaardiandmeid kaupade ja teenuste soetamiseks juba aastaid“ märkis Põhja ringkonnaprokurör Mairi Heinsalu. Kokku leiti Sergei käsutusest 417 temale mittekuuluva krediitkaardi andmeid, mida on vähemalt osaliselt kasutatud kuritegude toimepanemisel.

Samuti süüdistatakse Sergeid selles, et ta korraldas Jaapanist arvutikelmuse teel hangitud raha liikumist läbi mitme Euroopa riigi, et varjata raha ebaseaduslikku päritolu. Nimelt sai ta internetis tuttavaks inimestega, kes tungisid nuhkvara kasutades Jaapanis pangaklientide kontodele ja kandsid sealt raha Jaapanis asuvate sularahakullerite kontodele. Jaapanist kanti raha omakorda Western Unioni kaudu Saksamaale, Soome, Belgiasse, Rootsi, Lätisse ja Eestisse, kus Sergei ja tema kaasosaliste poolt värvatud kullerid selle sularahana välja võtsid. Alates 2013. aasta lõpust kuni eelmise aasta sügiseni liikus sellise skeemiga Jaapanist Euroopasse ligi 80 000 eurot.

Põhja prefektuuri küberkuritegude ja digitõendite teenistuse politseinikud pidasid Sergei ning 28-aastased Maksimi ja Jani kahtlustatavatena kinni eelmise aasta 15. oktoobril ja kohus võttis nad prokuratuuri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas pärast eeluurimise lõpuleviimist Sergeile süüdistuse kuritegeliku ühenduse juhtimises ja selle liikmete värbamises, rahapesus, arvutikuriteo ettevalmistamises ja arvutikelmuses. Maksim, Jan, Vitali (33), Dmitri (26) Aleksander M. (55) ja Aleksander A. (24) said süüdistuse kuritegelikku ühendusse kuulumises. Vitalit süüdistatakse ka rahapesus, Maksimi arvutikuriteo ettevalmistamises ja Jani narkokuriteos.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755