Autor: Merlin Mägi • 16. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa IT-agentuuri peakorter tuleb Lennusadamasse 

Täna kinnitas Vabariigi Valitsus Siseministeeriumi taotluse, mille kohaselt annab Justiitsministeerium Siseministeeriumi valitsemisele üle Tallinnas Vesilennuki tänaval asuvad kinnistud IT-agentuuri alalise peakorteri asukohaks.

Siseministeerium teatas, et hoone asukoha valikuks sõlmiti koostöökokkuleppe Riigi Kinnisvara ASiga, mis kaardistas võimalikud riigimaad, mis vastasid agentuuri asukoha kriteeriumitele. "Agentuurile sobivaim asukoht oli justiitsministeeriumi valitsemisel olevad kinnistud Vesilennuki tn 5, 7 ja 9, mille baasil on võimalik tagada sobivas mahus kinnisvara, arvestades ka agentuuri arenguvajadusi,’’ lausus siseminister Hanno Pevkur.

Agentuuri ülesandeks on EL sisejulgeolekuvaldkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimine ja arendamine ning sidetaristu haldamine. IT-agentuuri hallata saavad olema Schengeni infosüsteem (SIS), viisainfosüsteem (VIS) ja asüülitaotlejate infosüsteem Eurodac. Samuti hakkab agentuur haldama tulevasi justiits- ja siseküsimuste andmebaase.

„IT-agentuuri töö aitab ka meil oluliselt tugevamaks muuta välispiiride kaitse võimekust ja tõkestada organiseeritud kuritegevust. Järgnevatel aastatel on ministeeriumi üheks olulisemaks eesmärgiks Eesti idapiiri tugevdamine ning võtta kasutusele uued tehnoloogilised lahendused, mis lihtsustaksid politsei- ja piirivalveasutuste tööd,“ lisas Pevkur.

Möödunud aasta detsembris allkirjastas siseminister Hanno Pevkur Eesti ja Euroopa IT-agentuuri vahelise kokkuleppe, mille kohaselt ehitatakse Euroopa IT-agentuuri peakorter Tallinnasse ja sätestatakse IT-agentuuri töötajate õigused. Kokkuleppega lubas Eesti ehitada agentuurile bürooruumid kuni 100 inimesele ning anda need tasuta ameti kasutusse. Agentuuri valduste rajamiseks on Eesti eelarvestrateegias aastateks 2014–2017 ette nähtud 8,4 miljonit eurot.

Siseministeerium alustab peatselt koostöös RKASga arhitektuurikonkurssi ja hoone projekteerimist. Kokkuleppe alusel on agentuurile rajatud hoone üleandmise tähtajaks 31.12.2017.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755