Autor: Merlin Mägi • 16. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas suurendada naiste tööhõivet Eesti IKT-sektoris?

Skype Eesti ja Tartu ülikool uurivad, mis takistab naistel kiirelt arenevasse IKT-sektorisse sisenemist ja kuidas naiste osakaalu sektoris suurendada.

Skype Eesti tellitud ja Tartu ülikooli majandusteaduskonna poolt sel kevadsuvel läbiviidava uuringu eesmärk on kaardistada naiste tööhõive seisund ja seda kujundavad tegurid Eesti IKT-sektoris, selgitada välja peamised takistused, miks naisi sel alal vähe töötab ja leida lahendusi, mida teha naiste osakaalu suurendamiseks IKT-sektoris.

Skype Eesti personalijuhi Merle Liisu Lindma sõnul on IKT-sektori üks tunnus suur meeste osakaal – kaks aastat tagasi tehtud mõttekoja Praxis uuringu kohaselt on naiste osakaal IKT-sektoris vaid 22%.

„Skype ühe hinnatuima Eesti tööandjana soovib muuta seda, et naisi nii vähe kiirelt arenevas IKT-valdkonnas tegutseb,“ selgitas Lindma. Ettevõtte personalijuhi sõnul otsustati uuring tellida Tartu ülikoolilt, et kasutada Eesti parimate teadlaste abi probleemile teadmistepõhiselt lähenemiseks ja lahenduse väljatöötamiseks.

Tartu ülikooli personalijuhtimise professori ja uuringu vastutava täitja Kulno Türgi sõnul selgitatakse uuringus välja tüüpilised karjäärialased liikumisteed, kuidas naised jõuavad IKT-valdkonda tööle. „Läbi küsitluste kaasame uuringusse abituriendid, et uurida nende edasiõppimise valikuid ja kokkupuudet arvutiõppega ning IKT-eriala üliõpilased, et küsida neilt, mille alusel nad IKT-eriala valisid ning mis on nende nägemusel peamiseks põhjuseks, miks IKT-valdkonnas on naised alaesindatud“.

Küsitlustulemuste põhjal koostatakse ülevaade sellest, mida noorte endi arvates tuleks teha, et huvi IKT-valdkonna vastu kasvaks, sh eelkõige naiste hulgas. „Tulemuste analüüsi põhjal viime läbi täiendavad intervjuud IKT-naisüliõpilastega ning IKT-ettevõtete juhtide ja naistöötajatega, et selgitada välja valdkonna ettevõtete personalipoliitika, sh eelkõige naistöötajate rakendamise ja karjääriga seonduv olukord ja probleemid,“ arutles Türk.

Eelnevale tuginedes töötatakse välja ettepanekud IKT-valdkonna spetsialistide ettevalmistamise, kujundamise ja arendamise tõhustamiseks ning naiste osakaalu suurendamiseks IKT-ettevõtete personali hulgas.

Naiste tööhõive üle IKT sektoris arutletakse ka 8. mail toimuval "Strateegilise IT juhtimise konverentsi NET/WÕRK" IT-tööjõu arutlustringis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755