Autor: Merlin Mägi • 27. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus pildituvastustehnoloogia aitab leida Teie teisikut

24.-26. aprillini kohtusid IT-tudengid „Skype University Hackathon 2015“ arendusnädalavahetusel, kus valmis 13 uudset IT-lahendust, nende seas parimaks kuulutatud soodsat reisimist võimaldav rakendus ja pildituvastustehnoloogia.

Arendusnädalavahetuse parimaks kuulutati Tartu Ülikooli meeskonna rakendus TripMatch, mis võimaldab inimestel maailma eri paigust leida soodsaim transpordivõimalus, et enda poolt valitud sihtkohas kohtuda. Eelkõige on see kasulik rakendus neile, kelle sõbrad ja lähedased elavad mujal ning kes otsivad soodsat viisi koos reisimiseks.

IT Akadeemia eripreemia sai kõige suurema akadeemilise potentsiaaliga projekt „Face Recognition“. Tartu Ülikoolist, Tallinna Tehnikaülikoolist ja ühest Nepaali välistudengist koosnev viieliikmeline meeskond valmistas programmi, mis aitab leida piltidelt tänapäeva inimestele sarnaste näojoontega teisikuid erinevatest andmebaasidest. Näiteks aitab pildituvastustehnoloogia leida sarnaste näojoontega teisikuid kuulsuste hulgast (selleks saab laadida foto siia) või Rahvusarhiivi andmebaasidest (laadida foto siia).

Süsteem leiab pildilt näod ning arvutab iga näo jaoks seda iseloomustava koodi, mida võrreldakse teiste andmebaasis olevate nägudega ning kuvatakse kõige lähedasemad.

„Tulevikus tahaksime sellist nägude tuvastamise teenust pakkuda ka näiteks pildipankadele (Scanpix, Äripäeva ja Delfi fotopangad) ja teistele arhiividele,“ selgitas projekti kasutusvõimalusi Tambet Matiisen IT Akadeemia eripreemia pälvinud meeskonnast. „Samuti saame pildituvastustehnoloogiaid kasutada muudes valdkondades, näiteks meditsiinis röntgenipiltidelt kopsupõletiku tuvastamiseks jne.“

Teise eripreemia andis välja Skype Eesti projektile „Kinecting People“, mis ühendab Kinect kaamera ja Skype'i ning võimaldab kasutajatel oma vestlust mängulisemaks muuta. 

Kolmanda eripreemia andis välja Microsoft Eesti projektile „Super Nimble“,mis lihtsustab ja täiustab kliendihaldussüsteemide tööd.

„Skype University Hackathon 2015“ arendusnädalvahetusel osalenud meeskondi hindas kuueliikmeline žürii, kuhu kuulusid Eesti Infotehnoloogia Kolledži õppejõud Margus Ernits, Tartu Ülikooli vanemteadur Peep Küngas, professor David Lamas Tallinna Ülikoolist, dotsent Juhan Ernits Tallinna Tehnikaülikoolist ning Skype Eesti üksuse juht Andrus Järg.

Arendusnädalavahetusel valminud projektide ja IT-lahenduste autoriõigused kuuluvad osalenud meeskondadele ja nende ellurakendamine ning edasiarendused on iga meeskonna otsustada. Nimekirja kõikidest arendusnädalavahetusel osalenud meeskondadest ja projektidest leiab peatselt IT Akadeemia kodulehelt (studyitin.ee). 

24.-26. aprill toimunud „Skype University Hackathon 2015“ korraldasid Skype Eesti ja Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus (HITSA) IT Akadeemia programmi raames. Kokku oli 49 osalejat kolmest Eesti kõrgkoolist, rakenduskõrghariduse õppuritest doktorantide ning õppejõududeni välja. Osalejate hulgas oli ka Eesti kõrgkoolides õppivaid välistudengeid, kokku oli esindatud 15 eri riiki. Arendusnädalavahetuse jooksul valmistasid osalejad  13 projekti, mille seast selgitati välja võitja ning eripreemiate saajad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755