Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 12. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT ja tööstuse tippkonverents Tallinnas

Saksamaa on oma edu saavutamiseks alustanud nn neljandat tööstusrevolutsiooni. 12.-13. mail toimub Tallinnas IT ja tööstusettevõtete ühiskonverents, kus antakse ülevaate, kuidas Eesti ettevõtted saaks Saksamaal kiiresti arendatavast Industry 4.0 kontseptisoonist osa saada.

Saksa masinatööstus on alati olnud maailma tipus, viimasel ajal on küll tõusnud konkurents tootmisvaldkonnast Aasiast, kuid masinad, mida seal kasutatakse on samuti Saksa päritolu. Saksamaa valitsus on otsustanud säilitada oma liidriposistsiooni tööstuse ja tootmises. Selleks on algatatud kontseptsioon Industry 4.0, mida kutsutakse ka neljandaks tööstusrevolutsiooniks.

Kontseptsioon Industry 4.0 ehk „asjade internet“ ühendab väärtusahelas olevad masinad ja tootmise ühte võrgustikku, mille tulemusena tootmisefektiivsus saavutab täiesti uue taseme. Märksõna on mass-customisation, mis võimaldab toota individuaalseid tooteid masstootmise kuludega. Hea näide on autotööstus, aga sarnased põhimõtted liiguvad juba ka väiksemasse tööstusesse.

Saksamaa suursaadiku Eestis Christian Matthias Schlaga arvates peituvad Industry 4.0 kontseptsioonis Eesti tööstus- ja IT-ettevõtetele suured arenguvõimalused. IT-ettevõtetele tähendab see võimalust toetada suuri tootjaid nende tootmise võrgustumisel, meie tööstusettevõtetele annab see võimaluse osaleda tootmisprotsessis.  Eesti ettevõtete konkurentsieelis on kiirus ja paindlikkus, millega edestame Lääne-Euroopa ja Aasia konkurente.

Industry 4.0 in Practice konverents, mis toimub 12.-13. mail Tallinnas, avab selle koostöökonsteptisooni võimalusi ning viib kokku Saksa ja Põhjamaade tööstusettevõtteid  Eesti tööstus- ja IT-ettevõtetega.

Vaata konverentsi lindistust SIIT .

Tasub teada

PWC poolt Saksamaal läbi viidud uuringu järgi on potentsiaal, mida Industry 4.0 Saksamaa ettevõtetele pakub, ülisuur. Näiteks:

40 miljardit eurot Industry 4.0 rakendustele aastas. Tööstusettevõtted plaanivad investeerida umbes 3,3 % oma aastakäibest Industry 4.0 lahendustesse järgmise viie aasta jooksul. See tähendab, et 2020 aastaks investeerivad Saksa tööstusettevõtted laias laastus 40 miljardit eurot igal aastal digilahendustesse.

Aastaks 2020 on 80% Saksa tööstusettevõtetest digitaliseerinud oma väärtusahela. Uuring näitas, et igast kümnest ettevõttest kaheksa plaanib aastaks 2020 juurutada digilahendused kõigis oma äritegevuse võtmeküsimustes.

Tänu digilahendustele tõuseb täästusettevõtete efektiivsus ligi 20%. Ettevõtted on kindlad, et tänu väärtusahela digitaliseerimisele tõuseb rentaablus igal aastal keskmiselt 3,3 %. See tähendab, et järgmise viia aastaga tõuseb rentaablus 18%. Samal ajal ootavad ettevõtted 2,6 % suurust kulude kokkuhoidu aastas.

30 miljardit eurot lisakäivet aastas. Toodete ja teenuste prortfelli digitaliseerimine võimaldab saada ettevõttel igal aastal 2,5% käibekasvu. Kui laiendada see kõigile Saksamaa tööstusettevõtetele, annab see 30 miljardit eurot käibekasvu aastas.

Autor: Äripäev .

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755