Autor: Kaisa Gabral • 13. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaan Pillesaar: hakkame erastama

Ettevõtja ja Helmes ASi juhatuse esimehe Jaan Pillesaare sõnul tuleks riigisektorit kärpida ning haridussüsteem ja arstiabisüsteem viia erakapitalil põhinevaks.

Küsimustele vastab ettevõtja ja Helmes ASi juhatuse esimees Jaan Pillesaar:

Majandus tammub viimasel ajal paigal – kuidas ja mis elavdaks majandust teie hinnangul kõige paremini?

Paigal tammub ja mahajääja rollis on kogu Euroopa majandus. Ja ega see enne ei muutu, kui sarnaselt maailma edukatele riikidele hakatakse ka siin vähendama riigiaparaati ja tegema muudatusi fiskaalpoliitikas. Viimane tähendab eelkõige ümberorienteerumist talendipõhise majanduse aluseks olevale madalamale tööjõu maksustamisele. Miks näiteks maailma kõige kõrgeimate kapitalimaksudega riik USA suudab 40% võrra väiksema elanike arvu juures toota sama palju SKT-d kui kogu Euroopa Liit kokku? Miks ei ole maailma top14 tehnoloogiafirma hulgas mitte ühtegi Euroopa Liidu firmat? Sest peamine eristuvus ühelt poolt USA ja Aasia ja teiselt poolt ELi vahel on oluliselt väiksem riigi osakaal majanduses, madalad tööjõumaksud ning liberaalne tööjõuturg.

Nii Eestis kui ka kogu EL-s on ju lisaks klassikalisele riigiametkonnale suur ja peamiselt monopoolsetest ettevõtetest koosnev riigiettevõtete armee. Riigi osalusega majandussektorites vaba konkurents enam ei tööta, sest enamik erainvestoreid ei soovi riigimonopoliga konkureerida. Nii näiteks on tänased üksikud erahaiglad ja erakoolid Eestis pigem entusiastide tegevus kui tasuv investeering. Sama kehtib ka lennuturu ja raudteeäri kohta. Need turud on riigimonopolide poolt täielikult rikutud. Ning riigimonopolide tulud on sisuliselt varjatud maksukoormus.

Pikemalt saate lugeda Äripäeva uudisteportaalist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755