Autor: Merlin Mägi • 13. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA kuulutas välja e-maksuameti kujundushanke

Maksu- ja tolliamet kuulutas välja uue e-maksuameti/e-tolli (e-MTA) kujundushanke, mis lisaks iseteeninduskeskkonna visuaalsele küljele paneb paika põhimõtted, mille alusel luuakse lähiaastatel kasutajatele mugavaid ja kontaktivabu rakendusi maksude haldamiseks.

„Tahame ehitada e-MTA ettevõtja abimeheks, et maksude tasumine toimuks veelgi lihtsamalt ning tulevikus saaks nutivahendis elementaarsed asjad tehtud ja maksukohustuse täitmisel saaks nõu reaalajas. Väljakuulutatud hange on esimene samm projektist, mis võiks järgmiseks 10-15 aastaks saada üheks e-teenuse lipulaevaks,“ selgitas maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm. „Loodetavasti IT-ettevõtjad jagavad seda ambitsiooni ning esitavad oma mõtted hankeprotsessi käigus.“

Järgmistel aastatel on e-MTA kaasajastamise eesmärk töötada välja automaatne ja mugavam infovahetus andmete edastuseks MTA ja maksukohustuslaste vahel ning arendada maksude tasumiseks välja e-arve ehk vanas mõistes otsekorraldus. „Lisaks tuleb koos ettevõtjatega arutada, milliseid andmeid ja millisel kujul oleks ettevõtjatel vaja ja mida riik saaks neile nö tagasi peegeldada,“ rääkis Helm.

Maksu- ja tolliameti senine iseteeninduskeskkond e-maksuamet/e-toll loodi pea 14 aastat tagasi ja on tehnoloogiliselt vananenud, mis omakorda on takistuseks uute vajalike funktsioonide ja kaasaegsete lahenduste, näiteks nutilahenduste kasutamiseks. Hankega tellitavate tööde tulemusena valmib tekstiliselt ja piltidega kirjeldatud uus stiiliraamat ning tehnoloogilise lahenduse kavand, mis aitab leida kaasaegseid ja mugavaid võimalusi suhtluseks e-teenuste kaudu.

Väljakuulutatud kujundushange toimub võistleva dialoogi vormis. Hankes osalemise taotlusi ootab MTA 20. mai ennelõunaks, millele järgnevad kohtumised võimalike pakkujatega. Taotluste põhjal hankele kvalifitseerunutelt ootame pakkumisi eeldatavalt alates 30. juunist kuni 24. juulini.

Seoses e-MTA arendamisega on selle aasta jooksul kavas koguda täiendavaid mõtteid kasutajatelt olemasolevate teenuste värskendamiseks ja uute arendamiseks ning lähiaastail asuda juba tehniliste teostuste juurde.

Täpsemat infot hanke kohta saab lugeda siit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755