Autor: Sirje Rank • 14. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Londoni ajalooline takso Uberi surve all

USAs loodud taksoäpp Uber varjutab Londoni kuulsate mustade taksode tulevikku, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Londoni transpordiameti andmed näitavad, et traditsiooniliste taksode litsentsitaotlused on tänavu 20% kukkunud ning järsult vähenenud nende hulk, kes soovivad teha musta takso teenuse pakkumiseks nõutud eksamit. See eeldab peast 25 000 tänava ja 20 000 objekti tundmist. Ühes kahest suuremast eksamikeskusest Londonis - Taxi Trade Promotions – on eksamit teha soovijate arv kahanenud varasemalt 200 inimeselt tänaseks 60-le eksamineeritavale kuus. 

Peamine põhjus on Uber ning Uberi juhid kasutavad keerulise eksami asemel GPSi.

Euroopas on Uberil seni siiski keerulisem põli kui USAs. Hispaanias ja Portugalis on Uber takso keelatud ning ka Saksamaal otsustas kohus uue taksoteenuse vastu. Hiljuti alustati Uberi suhtes uurimist ka Rootsis, et kontrollida maksuseaduste täitmist.

Londoni professionaalsetel taksojuhtidel on pikk ajalugu, mis läheb tagasi 1654. aastase, mil Oliver Cromwell lõi üüritroskade ühingu Fellowship of Master Hackney Carriages. Eksami sooritamist hakati juhtidelt nõudma 1851. aastal ning esimesed mootorsõidukid ilmusid 1898. aastal. Kõrge kvaliteediga traditsiooniline taksoteenus võib uudisteagentuuri Bloomberg andmeil tagada aastasissetuleku kuni 50 000 naela (69 130 eurot).

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755