18. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti käivitas üleeuroopalise küberohtude vähendamise algatuse

Täna Brüsselis kogunenud Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumisel allkirjastasid kuue riigi ministrid ja ELi kõrge esindaja küberhügieeni initsiatiivi, mis loob ühise aluse ja keskkonna avaliku sektori töötajate harimiseks küberohtudest hoidumiseks.

Eesti kaitseministeeriumi välja töötatud küberhügieeni initsiatiivi eesmärgiks on arendada välja ühtne standard küberkeskkonnas ohutuks käitumiseks, samuti luua e-õppe keskkond töötajate paremaks harimiseks küberohtudest.

Eesti poolt initsiatiivi allkirjastanud kaitseminister Sven Mikser ütles, et Eestile on oluline olla eestvedajaks valdkondades, milles meil on hea kompetents ning kus kogutud teadmisi saame teistele liitlasriikidele edasi anda.

„Eestil on väga hea maine küberkaitse valdkonnas ning seetõttu meilt ka oodatakse küberjulgeoleku kasvatamise initsiatiivi,“ ütles Mikser. „Kuna 95 protsenti küberintsidentidest juhtub inimliku teadmatuse või vea tõttu, on oluline tõsta just erineva tasandi kasutajate teadlikkust küberkeskkonna ohtudest ja headest tavadest ohtude vältimisel.“

Eesti ja Läti kaitseministeeriumid võtavad kasutusele standardi käitumiseks küberruumis ja teevad töötajatele kohustuslikuks vastava e-õppe kursuse läbimise korra aastas. Sama standardi ja väljaõppe võtavad kasutusele ka teised küberhügieeni standardiga liitunud riigid. Pikemaks eesmärgiks on küberhügieeni initsiatiivi laiendamine üleeuroopaliseks.

Täna allkirjastasid initsiatiivi lisaks Eestile ka Holland, Austria, Soome, Läti ja Leedu ning Euroopa Liidu nimel ELi kõrge esindaja Federica Mogherini. 

Küberhügieeni algatuse eesmärgiks on vähendada oluliselt inimfaktorist tulenevaid küberintsidente ning ühtlasi tõsta nii tavakasutajate kui ka tehniliste spetsialistide ja eri tasandi juhtide teadlikkust küberohtudest. Hinnanguliselt võib küberhügieeni rakendades ära hoida 70-80 protsenti küberohtude riskiprofiilist.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755