Autor: Urve Vilk • 25. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõige töötajasõbralikumad on IKT-ettevõtted

Pere- ja töötajasõbraliku ettevõtte konkursi võitis Microsoft Estonia, teiseks tuli Nortal ja kolmandaks Ericsson Eesti. Võitjafirma juhi Rein Laane sõnul valivad täna töötajad tööandjat, mitte vastupidi ja valiku tegemisel on olulised ettevõtte maine ja väärtused.

Kõige rohkem hindavad Rain Laane sõnul töötajad töökorralduse paindlikkust. “Võtmesõna on paindlikkus. Et töötajal oleks võimalus valida talle sobiv tööaeg ja tingimused, maksimaliseerimaks tulemust.” Tänu paindlikule korraldusele paraneb ka peresõbralikkus. “Saad tööd teha paindlikumalt perega arvestades, ilma et midagi jääks tegemata.”

Tingimused ettevõttes sõltuvad eelkõige juhist ja tema suhtumisest. “Kõik algab juhi peast. Ja palju oleneb sellest, mida ja kuidas tulemuse hindamiseks mõõdetakse,” rääkis ta.

Töötaja tahab, et ta kuulataks ära

Teine oluline märksõna on Laane hinnangul hoolivus. Et töötajate mured kuulataks ära, ning püütaks leida koos lahendusi. “Teadmine, et kuulatakse ja arvestatakse, annab lisamotivatsiooni.”

Laane usub, et pere- ja töötajasõbralikkus käib laiemalt kaasas koos vastutustundliku ettevõtlusega. “Kui ettevõtteid võrrelda, leiame palju samu firmasid.”

Ehkki Laane sõnul on paindlikkust lihtsam korraldada kontoritöö puhul, aitab tehnoloogia areng kaasa selle arengule ka tootmisettevõtetes. “Kui inimesed suudavad kokku leppida ja tehnoloogia seda võimaldab, siis miks mitte rakendada paindlikumat suhtumist ka tööstuses.”

Laane sõnul võetakse lähimate aastate ja aastakümnete jooksul üha enam kasutusse roboteid, mis muudab töö olemust. “Tänu sellele võib probleemiks muutuda hoopis see, et võib kaduda kollektiivitunne.”

Nii saadakse ettevõttes vähemalt korra kuus kõik kokku, et jagada muljeid ja näost näkku suhelda. “Juba täna on võimalik enamiku ajast kontorist väljas töötada ja mõned inimesed seda ka teevad,” rääkis Laane. “See eeldab muidugi enesedistsipliini,” lisas ta.   

Pühendumine lihtsaks

Konkursil teiseks tulnud ASi Nortal juhi Priit Alamäe sõnul on ettevõtte eesmärk olnud alati koos oma töötajatega ehitada üles ettevõte, mis kestaks – kus oleks hea töötada ja areneda ning kus töötajatel oleks lihtne olla pühendunud. “Samuti on meie jaoks oluline olla pidevas arengus – olla täna parem, kui olime aasta tagasi,” märkis Alamäe. Tema sõnul oodatakse inimestelt kõrget professionaalsust ja pühendumist ning inimesed ootavad omakorda ettevõttelt, et see pakuks arenguvõimalusi ning võimaldaks lisaks tööle ka täisväärtuslikku elu elada.

Nortali töötajad väärtustavad isiklikku arengut ja ettevõttena panustatakse sellesse  märkimisväärselt, märkis Alamäe. Lisaks on oluline paindlik tööaeg, vastastikune lugupidav suhtumine ja meeskond. “Kõiki neid väärtusi hindavad nii need töötajad, kel veel pole lapsi, kui ka need, kellel juba perekond loodud.”

Töötaja- ja peresõbralikumate ettevõtete TOP

    koht, ettevõtte nimi, punktisumma, tegevusala

Microsoft Estonia OÜ, 7, IT Nortal AS, 25, IT  Ericsson Eesti AS, 31, telekommunikatsiooniseadmete tootmineDimela AS, 38, hulgi- ja jaemüük  Uus Maa Kinnisvarabüroo OÜ, 39, kinnisvara Proekspert AS, 46, IT Mandatum Life Insurance Baltic SE, 48, kindlustusIf P&C Insurance AS, 49, kindlustus Columbus Eesti AS, 50, IT  Puhastusimport OÜ, 55, puhastusvahendite, keemia ja masinate hulgimüükDPD Eesti AS, 56, kullerteenus–13.    Atea AS, 63, IT–13.    Scania Eesti AS, 63, raskeveokite ja busside  müük ning teenindus, hooldusEesti Energia Narva Elektrijaamad AS, 66, energeetikaAxinom Eesti OÜ, 67, IT Danske Bank A/S Eesti filiaal, 68, finantsteenused ZeroTurnaround AS, 73, IT DHL Estonia AS, 74, logistika Insly OÜ, 75, infotehnoloogia Ideab Project Eesti AS, 78, projekteerimine 

Alates 21. kohast ettevõtted tähestiku­ järjekorras:

    Express Post AS

    Floorin AS    Harju Tarbijate Ühistu    IIZI Kindlustumaakler AS    Kaamos Ehitus OÜ    Levira AS    Molycorp Silmet AS    Nordecon AS    Omniva    Ragn-Sells AS    Raintree Estonia OÜ    Saint-Gobain Glass Estonia SE    Sveba Dahlen Baltic OÜ    Südameapteek, Pharma Holding OÜ    Tallinn Airport GH AS    UPM Kymmene Otepää AS    VMT Tehased AS    Äripäev AS

Töötaja rahulolu parimaks näitajaks seotuse indeks: "Kuue aasta jooksul, mil ettevõte on kuulunud Ericssoni kontserni, on panustatud väga palju energiat, aega ja ressurssi, et töötajate motivatsiooni ja heaolu valdkondadega tegeleda. See on saanud toimuda juhtkonna toetusel ja heakskiidul. Kõige sellega, mis looks töötajale tunde, et tahetaks tööle tulla ja oma panust anda, on tegeletud igapäevaselt ja järjepidevalt aastast aastasse. Selle aja jooksul on muutunud palju nii meie ettevõttes sees kui ka töötajasõbralikkuse mõistes. Kuulume globaalsesse kontserni, kus olulisel kohal on töötajate seotus ettevõttega ja seda mõõdetakse iga-aastase rahuloluküsitluse käigus seotuse indeksiga (Engagementi index). Neli aastat tagasi, kui esimest korda Tallinna tehases seda küsitlust läbi viisime, oli meie töötajate seotuse indeks 60% ning tundsime, et saame seda muuta.

Ericsson Eesti Tallinna tehase töösuhete juht Karin Israel

Tulemustest lähtuvalt koostasime juhtkonnaga koos tegevusplaani, et hakata tegelema valdkondadega, mis kõige enam parendamist vajasid. Järjepideva töö tulemusena oleme seda indeksit tõstnud ja möödunud aastal oli see  protsent 81,81, mis on äärmiselt kõrge tulemus nii meie kontserni sees kui ka võrreldes teiste ettevõtetega maailma mastaabis.Alustalad töötaja ja peresõbralikkuse kontekstis on meie jaoks juhtimise kvaliteet, töötajate ohutus ja tervis, töötajate arendamine ning ettevõtte sotsiaalne vastutus.

Miks just juhtimine? Erinevad teoreetikud ütlevad, et töötajad tulevad ettevõttesse tööle palga pärast, kuid sageli lahkutakse juhi pärast. Meie juhtide arendamisse, keda on ettevõttes ligi 200, ja juhtimise kvaliteedi parendamisse on tehtud suuri investeeringuid. Juhi kohus on märgata ja tuua välja igas töötajas parim. Kõigis töötajates on olemas see miski, mida arendada, esile tõsta. Tagasiside kultuur on meile väga oluline. Läbi selle võib korda saata imesid. Juhtimise indeks on tõusnud samamoodi progresseeruvalt ja täna on see 88% – see on töötajate arv, kes on rahul oma otsese juhi tööga".

Metoodika

* Pere- ja töötajasõbraliku ettevõtte konkurssi on Pere ja Kodu ning Äripäeva eestvedamisel korraldatud 15 aastat.

* Tänavu osales konkursil 42 ettevõtet, neist lõppvooru (ehk täideti nii ettevõtte juhi kui ka töötajate ankeedid) jõudis 38 ettevõtet.

* Ettevõtteid hindasid nii tegevjuhti ja/või personalijuht kui ka ettevõtte töötajad. Pere- ja töötajasõbralikuima koondTOPi võitja selgitati peresõbralikkuse TOPi ja töötajasõbralikkuse TOPi kohapunktide liitmisel.

* Personalijuhi ja töötajate ankeetide tulemuste arvutamise aluseks võeti maksimaalne võimalik punktide arv ning lõplik tulemus saadi kogutud punktide protsendina maksimumist. Lõpptulemus leiti, võttes arvesse kahte alamnäitajat: peresõbralikkus ja töökeskkond koos töötajate arendamisega ehk töötajasõbralikkus. Üldistes kokkuvõtlikes pingeridades on personalijuhi hinnangu (küsimustiku tulemuse) kaal 40%, töötajate hinnangute kaal aga 60%

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755